Államfőválasztás LengyelországbanDuda kapta a legtöbb szavazatot

2020. június 30., kedd, Világfigyelő

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani.

A vasárnapi első fordulóban a szavazatok 99,77 százalékos feldolgozottsága alapján Andrzej Duda a voksok 43,67 százalékát nyerte el, a második helyen Rafał Trzaskowski végzett a szavazatok 30,34 százalékával. Összesen 11 induló jelölt közül a harmadik a függetlenként induló Szymon Hołownia lett a felmérésekben jelzettnél magasabb, 13,3 százalékos eredménnyel. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak a voksok 7,4 százalékát szerezte meg. Robert Biedroń melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő 2,9 százalékos, a Lengyel Parasztpárt elnöke, Władysław Kosiniak-Kamysz pedig 2,6 százalékos eredménnyel végzett. A voksoláson magas, 64 százalékhoz közelítő volt a részvételi arány. Az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, az eddig legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték. A végleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) legkorábban ma estére ígéri, addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. Külföldön 374 ezren regisztráltak, ami a szavazók mintegy 2 százalékát jelenti. A második fordulót július 12-én tartják meg. A most alulmaradt ellenzéki jelöltekre szavazók többsége feltehetőleg Trzaskowskit támogatja majd.

A szavazást követően Andrzej Duda gratulált az összes riválisának. Rámutatott: jelentősen jobb eredményt ért el, mint a 2015-ös választás első fordulójában, amikor a voksok 34,8 százalékát nyerte el. Bejelentette a kampány folytatását is a második forduló előtt. Úgy vélte: programja „nagyon sok, Lengyelországot illető ügyben” megegyezik a negyedik helyen végzett Bosakéval.

Rafał Trzaskowski megköszönte az ellenzéki többségű szenátus, valamint az őt támogató egyes önkormányzatok segítségét. „Nélkülük már régen túl lettünk volna a választáson, most viszont esélyünk van a győzelemre” –  jelentette ki. Ezzel arra utalt, hogy ő akkor váltotta le a PO korábbi, alacsony támogatottságú jelöltjét, amikor az ellenzék a koronavírus-járványra hivatkozva kikényszerítette az eredetileg május 10-re kiírt szavazás elhalasztását. Gratulálva is Dudának, Trzaskowski a jelenlegi államfő által támogatott, nagyvonalú szociális kormányprogramok folytatását ígérte. Szymon Hołownia választóinak Trzaskowski azt ígérte: felül akar kerekedni a régi politikai vitákon. Mindemellett méltatta a független jelöltet, hogy sok, eddig nem szavazó embert sikerült mozgósítania. Hołownia a választás után közölte: a következő napokban dönti el, hogy a két befutó jelölt közül melyikre szavaz július 12-én. Hołownia választási stábjának vezetője, Jacek Cichocki, aki a PO kormányzása idején belügyminiszter volt, azt mondta: ő személy szerint Trzaskowskira voksol majd.

Az elemzők szoros küzdelmet várnak a második fordulóra, ezt támasztják alá a felmérések is. A TVN kereskedelmi hírtelevízió a vasárnapi exit poll eredményeket követően közölt felmérésben Dudának 45,4 százalékos, Trzaskowskinak 44,7 százalékos eredményt jelzett a második fordulóban. A felmérés szerint a szavazók közel 10 százaléka még nem döntötte el, kire voksoljon. A TVN-nel párhuzamosan a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban közölt felmérés szerint Duda a második fordulóban 50,9 százalékos, Trzaskowski pedig 49,1 százalékos támogatottságra számíthat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2020-06-30: Belföld - :

Hírsaláta

ORVOST VERTEK. Fenyegetve érzik magukat a gyergyószentmiklósi kórház munkatársai, ezért az intézmény orvosai úgy döntöttek, amíg a biztonságukat nem garantálják, csak a saját osztályukon teljesítenek szolgálatot.
2020-06-30: Világfigyelő - :

Meghosszabbított szankciók

Az Európai Unió Tanácsa hat hónappal, 2021. január 31-ig meghosszabbítja az ukrán válság nyomán bevezetett, Oroszország egyes gazdasági ágazatait sújtó szankciókat – derül ki a testület tegnapi közleményéből.