Meghosszabbított szankciók

2020. június 30., kedd, Világfigyelő

Az Európai Unió Tanácsa hat hónappal, 2021. január 31-ig meghosszabbítja az ukrán válság nyomán bevezetett, Oroszország egyes gazdasági ágazatait sújtó szankciókat – derül ki a testület tegnapi közleményéből.

A döntésre azt követően került sor, hogy az Európai Tanács tagjainak legutóbbi videó-csúcskonferenciáján a tagállami vezetők úgy értékelték, nem történt előrelépés a 2014-ben megkötött, a szakadár oroszbarát, nemzetközileg el nem ismert de facto államok, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság, illetve Ukrajna között tűzszünetet előirányzó minszki megállapodás végrehajtásában.

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország 2015 februárjában újabb megállapodásokat hoztak tető alá, és az EU azóta ezek végrehajtásától teszi függővé a szankciók sorsát. Mivel a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az uniós vezetők azóta többször is hat hónapra meghosszabbították a szankciókat.

A szankciók korlátozzák az elsődleges és másodlagos uniós tőkepiaci forráshoz jutást bizonyos orosz bankok és vállalatok esetében, valamint nem engedélyezik a pénzügyi támogatás bizonyos formáit, és a brókertevékenységet az orosz pénzügyi intézmények tekintetében. Tiltják valamennyi védelmi vonatkozású termék behozatalát, kivitelét vagy transzferét, valamint az esetlegesen katonai célokra alkalmazott kettős felhasználású termékeket. A szankciók korlátozzák emellett Oroszország hozzáférését az energiaágazatban használható egyes érzékeny technológiákhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 432
szavazógép
2020-06-30: Világfigyelő - :

Duda kapta a legtöbb szavazatot (Államfőválasztás Lengyelországban)

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani.
2020-06-30: Világfigyelő - :

Az Európai Bizottság is küzd a rasszizmus ellen

Az Európai Bizottságon belül is tapasztalható strukturális, azaz rendszerszintű rasszizmus, ezt az ott dolgozók sokszínűségének hiánya is világosan érzékelteti – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Euractiv brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírportálnak adott interjújában.