Előnyben a szakmunkások

2020. június 30., kedd, Közélet

A szakmát tanultakat kevésbé súlyosan érinti a háromszéki munkaerőpiacon kialakult helyzet, ahol az utóbbi időben történt elbocsátások miatt több száz dolgozó kénytelen új munkahelyet keresni. Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal vezetője azt tapasztalja, beindult egyfajta körforgás, nagyobb munkaadók a gyengébben teljesítő kollégák helyére inkább a felszabaduló munkaerőből választanak, elsőként pedig a képzett, feladataikat jól végző dolgozókat alkalmazzák.

  • Készül az új stadion Sepsiszentgyörgyön: munkásokat alkalmaznak az építőiparban. Fotó: Albert Levente
    Készül az új stadion Sepsiszentgyörgyön: munkásokat alkalmaznak az építőiparban. Fotó: Albert Levente

Bár a sepsiszentgyörgyi Valkes Kft. valamint az esztelneki RHM készruhagyár is tömeges elbocsátásokat hajtott végre, munkatársaikat fokozatosan küldik el tevékenységük szűkülése függvényében, a dolgozók kisebb csoportokban jelentkeznek be – számolt be a kialakult helyzetről lapunk megkeresésére az intézményvezető. Több ágazatban gondot okoz az üzleti forgalom járvány miatti csökkenése, az ügyfelekkel való kapcsolattartás. Ennek következményei most mutatkoznak meg, és van, ahol nem tartják érdemesnek folytatni a munkát. Kovásznán múlt csütörtökön jelezte egy fafeldolgozásban érdekelt cég, hogy beszüntetik a munkát, onnan 24 embert küldenek el. Kérdésünkre, hogy mi lesz a helyi munkaerőpiacon állás nélkül maradtak sorsa, az igazgató úgy fogalmazott, a jól teljesítők jobb eséllyel indulnak, akárcsak azok, akik valamilyen képzettséggel rendelkeznek. Nincs ugyan háromszáz szabad állás, mint korábban, de a Háromszéken meghirdetett 150 munkahelyre kizárólag szakmát ismerők jelentkezését várják – fejtette ki Kelemen Tibor. A turizmus, a kereskedelem, az építkezés és a fuvarozás azok az ágazatok, ahol folyamatosan szükség van munkásokra – jelenleg segédpincért, konyhai kisegítőt, járművezetőt, recepcióst, targoncakezelőt és benzinkúti dolgozót is keresnek –, diplomásoknak, felsőfokú végzettségűeknek azonban elvétve ajánlanak elhelyezkedési lehetőséget, esetleg állami intézményeknél, ahol nyugdíjazás miatt fordul elő üresedés.  

Háromszéken jelenleg 3,7 százalék a munkanélküliségi mutató, a hivatalosan nyilvántartott álláskeresők száma megközelíti a 3200-at.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2415
szavazógép
2020-06-30: Jegyzet - Farkas Árpád:

Kilencven éve született Dali Sándor (Dali Sándor kézfogása)

Annyi ember pusztult és pusztította el magát ötvenéves kora előtt a letűnt évtizedekben, hogy joggal támadhat szándéka s közérzete a mai kortalanságban felbecsülni: mi miként működünk? Dali Sándornak jogában áll időtlen korúként mutatkoznia a romániai magyar szellemi életben.
2020-06-30: Közélet - Iochom István:

Mától ismét látogatható az Incze László Céhtörténeti Múzeum (Kézdivásárhely)

Mától ismét fogad látogatókat az Incze László Céhtörténeti Múzeum – jelentette be tegnap dr. Dimény Attila múzeumvezető. Az intézmény kiállítóterei március 10-én zártak be a járvány miatt, most újra várják a látogatókat.