Gyorsabban melegszik a Déli-sark

2020. július 1., szerda, Magazin

A világ többi részénél háromszor gyorsabban melegedett a Déli-sark a 2018-at megelőző 30 évben. 2018-ban jegyezték fel a legmelegebb évet a térségben – írták a Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban az új-zélandi Victoria Egyetem kutatói.

Az Antarktisz húsz meteorológiai állomásának adatait elemezve kimutatták, hogy a Déli-sark hétszer gyorsabban melegszik, mint a kontinens általában. A Déli-sarkon a hőmérsékletek általában mínusz 50 és mínusz 20 Celsius-fok közöttiek. 30 év alatt, 2018-ig az átlaghőmérséklet 1,8 Celsius-fokkal nőtt. Globálisan ezen idő alatt 0,5–0,6 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. „Úgy tűnt, hogy a Déli-sark izolálódott attól, ami a világ többi részén történt. Ám hirtelen gyors melegedésbe kezdett, ami az egyik legerőteljesebb a bolygón” – mondta Kyle Clem klímakutató.

Clem és kollégái meg akarták tudni, hogy miért kezdődött gyors melegedés a jeges kontinensen az 1970–80-as évek lehűlési periódusa után, és hogy ez egy természetes változékonyság-e vagy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés szélesebb trendjének része. A kutatók arra jutottak, hogy mindkettő. A Déli-sark melegedése részben összefügg a Csendes-óceán trópusi nyugati részének növekvő hőmérsékleteivel, amelyeket az Antarktiszi-félszigetnél lévő Weddel-tenger jeges vizeiben a ciklonok délre hajtanak. De ez a rendszer, amely egy több évtizedes természetes folyamat része, csak a melegedési folyamat egy részére ad magyarázatot. A többi oka az ember okozta klímaváltozás – vélik a kutatók.

A végeredmény egy masszív felmelegedés – mondta Clem, aki szerint nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik tényező mekkora szerepet játszik. Eddig a hőmérsékletváltozások még nem voltak olyan jelentősek, hogy tömeges jégveszteséget idézzenek elő az Antarktisz belsejében is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-07-01: Magazin - :

Szennyvízből jósolnak

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 csatorna műsorában.
2020-07-01: Magazin - :

A zamatos Soproni Óvatos Duhaj Démon (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Nagyon ízlett a régi Soproni Fekete Démon, emiatt izgatottan vártam, hogy megkóstoljam a magyarországi sörgyár által 2017-ben piacra dobott Óvatos Duhaj Démont. Két éve az egyik budapesti barátomtól kaptam ajándékba, de időközben kiderült, hogy dobozos kiszerelésben egy sepsiszentgyörgyi üzletben is meg lehet vásárolni, ára pedig 5 lej körül mozog.