Szennyvízből jósolnak

2020. július 1., szerda, Magazin

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 csatorna műsorában.

A szakértő felidézte: először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik. Hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a vírus-örökítőanyag koncentrációjának változása. Mint magyarázta, az örökítőanyagot a tünetekkel rendelkező és a tünetmentes fertőzöttek egyaránt ürítik. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-két héttel azelőtt, hogy megjelennének az első beazonosított fertőzöttek, a szennyvízben megnő az örökítőanyag-koncentráció. Ez pedig nagy időnyereség az egészségügynek, hogy felkészülhessen a betegek fogadására – mondta.

Vargha Márta szólt arról is: fertőzni képes vírusrészt a szennyvíz nem tartalmaz, csak örökítőanyagot. A szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent. A természetes vízben fürdés tehát nem veszélyes – mondta. A strandok, uszodák vizének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között – tette hozzá a szakértő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-07-01: Sport - :

Januárra halasztották a kvalifikációt (Röplabda, Európa-bajnokság)

Az Európai Röplabdaszövetség (CEV) januárra halasztotta az eredetileg augusztusra és szeptemberre tervezett Európa-bajnoki selejtezőket.
2020-07-01: Magazin - :

Gyorsabban melegszik a Déli-sark

A világ többi részénél háromszor gyorsabban melegedett a Déli-sark a 2018-at megelőző 30 évben. 2018-ban jegyezték fel a legmelegebb évet a térségben – írták a Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban az új-zélandi Victoria Egyetem kutatói.