Hiány

2020. július 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az államháztartás hiánya a hazai bruttó össztermékhez (GDP) mérten 3,6 százalékra nőtt az első öt hónapban – közölte a pénzügyminisztérium. Abszolút értékben a deficit elérte a 38,84 milliárd lejt (8 milliárd euró) úgy, hogy az első négy hónap után még 26,82 milliárd lej volt a hiány.

  • Fotó: CursDeGuvernare.ro
    Fotó: CursDeGuvernare.ro

Az első öthavi deficit csaknem felét a korornavírus-járvány elleni védekezés költségei, valamint a gazdaság fellendítése érdekében hozott beruházási költségek, adóelengedések, adókedvezmények teszik ki. A hiányhoz az is hozzájárult, hogy az államháztartásnak a március–május közötti időszakban a tervezettnél jóval kevesebb bevétele volt, miután a kormány halasztott bizonyos adóbefizetési kötelezettségeket a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt. A társasági adóból származó bevételek 12,5 százalékkal estek vissza, az áfából származó bevételek csaknem 19 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első öt hónapban a konszolidált államháztartás bevételei elérték a 119,59 milliárd lejt, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten. A pénzügyminisztérium közlése szerint csak májusban 12 százalékkal estek vissza a bevételek éves összevetésben. Az államháztartás kiadásai ugyanakkor 14,4 százalékkal, 158,43 milliárd lejre nőttek. A kormány az idén 6,7 százalékos államháztartási hiányra számít, nemzetközi pénzintézetek és román gazdasági elemzők azonban valószínűbbnek tartanak egy 8–10 százalékos deficitet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1839
szavazógép
2020-07-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nem befolyásolják a döntést

A HS Timber Group – a rétyi fafeldolgozó üzemet is működtető egykori Holz­industrie Schweighofer – a szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben utasítja el azokat a nyilvánosan terjesztett információkat, amelyek szerint az osztrák cég befolyásolni próbálta volna az Erdészeti Törvénykönyv módosítását.
2020-07-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Banksorrend

A hazai kereskedelmi bankok aktívuma tavaly év végén 495,2 milliárd lej volt, míg a szektor nettó profitja 6,3 milliárd lej, 400 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban – közli a Ziarul Financiar a jegybank adatait.