Hiány

2020. július 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az államháztartás hiánya a hazai bruttó össztermékhez (GDP) mérten 3,6 százalékra nőtt az első öt hónapban – közölte a pénzügyminisztérium. Abszolút értékben a deficit elérte a 38,84 milliárd lejt (8 milliárd euró) úgy, hogy az első négy hónap után még 26,82 milliárd lej volt a hiány.

  • Fotó: CursDeGuvernare.ro
    Fotó: CursDeGuvernare.ro

Az első öthavi deficit csaknem felét a korornavírus-járvány elleni védekezés költségei, valamint a gazdaság fellendítése érdekében hozott beruházási költségek, adóelengedések, adókedvezmények teszik ki. A hiányhoz az is hozzájárult, hogy az államháztartásnak a március–május közötti időszakban a tervezettnél jóval kevesebb bevétele volt, miután a kormány halasztott bizonyos adóbefizetési kötelezettségeket a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt. A társasági adóból származó bevételek 12,5 százalékkal estek vissza, az áfából származó bevételek csaknem 19 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első öt hónapban a konszolidált államháztartás bevételei elérték a 119,59 milliárd lejt, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten. A pénzügyminisztérium közlése szerint csak májusban 12 százalékkal estek vissza a bevételek éves összevetésben. Az államháztartás kiadásai ugyanakkor 14,4 százalékkal, 158,43 milliárd lejre nőttek. A kormány az idén 6,7 százalékos államháztartási hiányra számít, nemzetközi pénzintézetek és román gazdasági elemzők azonban valószínűbbnek tartanak egy 8–10 százalékos deficitet.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2020-07-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nem befolyásolják a döntést

A HS Timber Group – a rétyi fafeldolgozó üzemet is működtető egykori Holz­industrie Schweighofer – a szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben utasítja el azokat a nyilvánosan terjesztett információkat, amelyek szerint az osztrák cég befolyásolni próbálta volna az Erdészeti Törvénykönyv módosítását.
2020-07-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Banksorrend

A hazai kereskedelmi bankok aktívuma tavaly év végén 495,2 milliárd lej volt, míg a szektor nettó profitja 6,3 milliárd lej, 400 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban – közli a Ziarul Financiar a jegybank adatait.