Az utca hangja

2008. október 10., péntek, Nyílttér

DÁVID ÁRPÁD, Málnásfürdő. Magam is RMDSZ-tag vagyok, részt vettem az alakuló ülésen Brassóban 1989-ben. Minden reményem az volt, és most is az, hogy nemzeti érdekeinket egységesen ki fogjuk harcolni. Eltelt azóta majdnem húsz év, de fő céljainkat (autonómia, önálló egyetem stb.) nem értük el, annak ellenére, hogy már mindenféle kormányban részt vettünk. Igaza van a szeptember 26-ai Háromszékben megszólaló Kelemen Gyulának: az eddigi megalkuvó politikát nem szabad tovább folytatni!

A jelenlegi központi vezetők, tudatosan vagy nem, nagyot tévedtek eddig, és ha lenne bennük becsület, le kellene mondaniuk. Hagyják azokat vezetni, akik mindent megtesznek közösségünkért! Nagyon remélem, hogy így járnak el, másképp nemzetárulók. A polgári oldalról csak annyit, hogy nem megosztani kell a romániai magyarságot, hanem egységes szervezettel harcolni jogaiért. Ennek lehet akármilyen neve, de egy szervezet legyen, és ezen belül kell érvényesíteni mindannyiunk érdekeit. A pártpolitika vesztünket jelenti! Ha a következő választásokon független és pártbeli jelölteket nevezünk az RMDSZ-szel szemben, biztos, hogy parlamenti képviselet nélkül maradunk — ebben az esetben ki lesz a felelős?

ADORJÁNI GYÖNGYVÉR, Sepsiszentkirály. Az idősek világnapját falunkban ökumenikus istentisztelettel ünnepeltük meg. Minden 70 évet betöltött unitárius, református és katolikus hívő — helybeli vagy elszármazott — névre szóló meghívót kapott, szóltak a harangok, a református és unitárius lelkészek méltatták e szép korig vezető gazdag, hosszú utat, a gyermekek pedig verssel kedveskedtek a 87 megfáradt embernek, s egy-egy szál virágot és emléklapot is átnyújtottak nekik. A rendezvény szeretetvendégséggel zárult.

M. M., Sepsiszentgyörgy. A hitelkártyával való részletfizetés veszélyeire szeretném figyelmeztetni a székelységet. Engem szinte átvertek, amikor termopán ablakokat rendeltem, és aláírtam a szerződést, mert a cég kirakataiban hirdetett kamatot elfogadhatónak találtam. Ott kezdődik, hogy a céggel kapcsolatban álló bank a kértnél nagyobb hitelkeretet adott (3500 lej helyett 5000 lejt), aztán rossz befizetési időszakot neveztek meg, amit ha betartok, napi 30 lejes bánatpénzt számolnak fel. A kamat pedig nem éves, hanem havi törlesztésre szól, arról nem beszélve, hogy különféle kezelési költségek és eljárások megint csak újabb összegekkel duzzasztják a számlát. Szerencsém volt könyvelői ismereteimmel, romántudásommal, és azzal, hogy egy hétvégén volt időm alaposan áttanulmányozni a hitelszerződést és a szórólapokat, mert ha nem veszem észre a rejtett buktatókat, két év múlva vehetem a hátamra a termopánt, mert a lakást kihúzzák alólam. Olyan esetről is hallottam, hogy egy kétszáz lejes telefonvásárlásból két év alatt négyezer lejes adósságot akasztottak egy fiatalember nyakába. Így forgatják ki mindenükből a kiszolgáltatott, rosszul tájékoztatott ügyfeleket...

SZILVÁSI DEZSŐ, Szacsva. Augusztus 7-én öt ló betört a telkünkre, és nagy kárt tett a fűben, kukoricában és zöldségben. Háromnak a tulajdonosai már napokon belül kifizették a rongálást, de a másik két ló gazdája — a község volt polgármestere, akiről a Rétyi-tó melletti üdülőtelep egy részét is elnevezték — a mai napig nem törlesztett. Jelentettük a csendőrségen, kikacagtak, pert akartunk indítani, formai kifogással visszadobták. Most már csak azt szeretném tudni, hová jutunk, ha egy volt elöljáró vagy csak minden harmadik ember így bánik el társaival és a törvénnyel?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2008-10-10: Nyílttér - x:

Nem megalapozott

2008. szeptember 18-án az Országos Diszkriminációellenes Tanács ülésén megszületett a válasz a májusban lezajlott csendőrségi napok visszaéléseivel kapcsolatban: a magyarság tudatos mellőzésére vonatkozó panasz nem megalapozott. Szándékosan használtam a visszaélés szót, ugyanis a csendőrség visszaélt a törvénnyel és a józan ésszel.
2008-10-10: Nyílttér - Sylvester Lajos:

Kegyelet és kegyeletsértés (Határhelyzetek)

Angyaloson a templom és a Református Közösségi Ház előtt van, illetve lenne egy kedves kis tér, fő helyén a megye egyik legszebb világháborús emlékművével, amelyet néhai Bene József, tehát művészember tervezett, akit ezernyi szál fűzött Háromszékhez, s ragaszkodása jeléül ajándékozott is a Székely Nemzeti Múzeumnak mintegy félszáz festményt, grafikát, és egészen fiatal korában ő tervezte és kivitelezte az angyalosi kultúrotthon számára a Szent Anna-tó legendáját.