VidékfejlesztésÚjabb pályázati kiírás öntözővíz-felhasználóknak

2020. július 7., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közleménye szerint július 1-jétől két intézkedés pályázhatóságát indították el.

A 4.3-as számú intézkedés az öntözési infrastruktúrára fordított beruházások támogatását célozza. A pályázható összeg 43,7 millió euró, és a pályázatokat egészen szeptember 30-ig lehet letenni, illetve feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. A támogatás 100 százalékos, vagyis nem szükséges önrész, a pályázat maximális értéke egymillió euró lehet. Pályázhatnak az öntözővizet használók egyesületei, valamint az öntözővíz-használók szövetségei is, ha a másodlagos öntözőberendezéseket megegyezés alapján átvették a talajfeljavító hivataltól.

A pályázati támogatásból elszámolható a másodlagos öntözési infrastruktúra korszerűsítése, a szivattyúházak felújítása és felszerelése, csatlakozások megépítése, vízfogyasztást mérő műszerek vásárlása, víztárolók építése vagy feljavítása. Az öntözőberendezések (pl. szórófejek) vásárlása is elszámolható, de ez nem haladhatja meg a pályázat teljes értékének a 30 száza­lékát.

Azok az öntözővíz-használó egyesületek is pályázhatnak, amelyek már kaptak az intézkedés keretében támogatást, a feltétel, hogy a korábbitól eltérő befektetést végezzenek. A pályázati tájékoztató az országos ügynökség honlapján (www.afir.info) a 4.3-as intézkedés bemutatásánál tanulmányozható.

A pályázat letevésénél érvényes a minőségi küszöb (csak egy adott pontszámbéli küszöb fölött lehet pályázatokat feltölteni a rendszerbe az illető hónapban), ez júliusban 70, augusztusban 45, szeptemberben pedig 20 pont.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Növelnék a biotermesztés részarányát

Az Európai Bizottság terve szerint 2030-ig az unió tagországai mezőgazdasági területeinek a 25 százalékát biotermesztéssel kell hasznosítani. Az intézkedéssel a brüsszeli hatóságok a műtrágyák és a növényvédelmi szerek visszaszorítását kívánják elérni. Románia esetében ez mintegy hárommillió hektárnyi biokultúrát jelent – számolt be a g4mrdia.ro.
2020-07-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Gazdabarát brüsszeli kezdeményezés

A mostani nehéz időszakban is élvezhetik a gazdák az Európai Bizottság védelmét, így megkaphatják mezőgazdasági támogatásaikat azok is, akik nem tudták betartani a szubvenciók folyósításának a követelményeit – számolt be Dan Motreanu európai parlamenti képviselő, aki a hírt Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztostól kapta.