Gazdabarát brüsszeli kezdeményezés

2020. július 7., kedd, Gazdakör

A mostani nehéz időszakban is élvezhetik a gazdák az Európai Bizottság védelmét, így megkaphatják mezőgazdasági támogatásaikat azok is, akik nem tudták betartani a szubvenciók folyósításának a követelményeit – számolt be Dan Motreanu európai parlamenti képviselő, aki a hírt Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztostól kapta.

Dan Motreanu közlése szerint neki írt levelében a biztos arról számolt be, hogy a tagországok az uniós törvények által is előírt rendkívüli, előre nem látott körülményekre való tekintettel kivételezhetnek a bajban lévő gazdákkal. Azt is megtudta, az Európai Bizottság képviselői már felvették a kapcsolatot a bukaresti agrártárca felelősei­vel, hogy a károkat szenvedett gazdák problémáit minél előbb megoldják – írja az agrointel.ro.

A gazdák attól félnek leginkább, hogy a rendkívüli időjárási viszonyok miatt nem tudják teljesíteni a zöldítési kifizetés követelményeit, melynek egyik feltétele a kultúrák változatosságának a biztosítása.

A kultúraváltozatossági követelmények a megművelt terület nagyságától függnek. A tíz és harminc hektár közötti területen gazdálkodóknak be kell tartaniuk, hogy a fő kultúra az összterület legtöbb 75 százalékát foglalja el. A harminc hektárnál nagyobb területen gazdálkodók számára az előírás, hogy a fő kultúra az összterület legtöbb 75 százaléka lehet, és a két legnagyobb kultúra együttesen a terület legtöbb 95 százalékát adhatja.

A tavalyi mezőgazdasági kampányban a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség hektáronként 59,32 eurót (281,74 lejt) fizetett zöldítési támogatásként.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1838
szavazógép
2020-07-07: Gazdakör - Incze Péter:

Újabb pályázati kiírás öntözővíz-felhasználóknak (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közleménye szerint július 1-jétől két intézkedés pályázhatóságát indították el.
2020-07-07: Belföld - :

Törvénytervezet a közegészségügyi intézkedésekről

A járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről fogadott el tegnapi rendkívüli ülésén törvénytervezetet a kormány, miután egy alkotmánybírósági határozat nyomán múlt héten megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja.