Gazdag ország lett Románia a Világbank szerint

2020. július 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Románia felső-közepes jövedelmű országból magas jövedelmű országgá lépett elő a Világbank friss országbesorolásában.

A minden júliusban publikált elemzésből azt is megtudhatjuk, hogy az EU-ban már csak egyetlen tagállam, Bulgária nem számít magas jövedelmű, azaz „gazdag” országnak. A globális pénzügyi intézmény kutatói az egy főre jutó nemzeti jövedelmet, vagyis a GNI-t veszik figyelembe a besorolásoknál. A bruttó nemzeti jövedelmet a bruttó hazai össztermékből (GDP) számolják vissza úgy, hogy figyelembe veszik a vendégmunkások utalásait, a külföldi tulajdonosok jövedelmét, valamint a hozzájuk kötődő termelési és importadókat. A GNI tulajdonképpen az itthon ténylegesen elkölthető jövedelmet mutatja. Idén 12 535 dolláros egy főre jutó nemzeti jövedelem kellett ahhoz, hogy egy ország a magas jövedelmű államok kategóriájába kerüljön. Románia ezt a határt épp csak átlépte, a Világbank számításai szerint 2019-ben 12 630 dolláros egy főre jutó nemzeti jövedelemmel rendelkeztünk. A régió országai közül Bulgária (9410 dollár/fő) ebből a szempontból jócskán mögöttünk van, Lengyelország (15 200 dollár/fő), Magyarország (16 140 dollár/fő), Szlovákia (19 320 dollár/fő) és Csehország (22 000 dollár/fő) viszonylag messze előttünk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2819
szavazógép
2020-07-08: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Újabb lehetőség az ipari parkoknak

A kézdivásárhelyi ipari parkokat is felvették az ipari és technológiai parkok, valamint vállalkozói inkubátorok országos szövetségébe. A szervezet július 2–3-án tartotta rendes közgyűlését a Fehér megyei Surján-hegység egyik szállodájában, ahol többek között erről is döntöttek. A sepsiszentgyörgyi szépmezői ipari park már tagja a szövetségnek.
2020-07-08: Pénz, piac, vállalkozás - :

Több mint egymillió álláskereső

Idén júniusban több mint 1,2 millió álláskeresést regisztráltak az eJobs online álláshirdető platformon, 35 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakát.