Rózsaszín hó az olasz Alpokban

2020. július 9., csütörtök, Magazin

Olasz kutatók az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú havat vizsgálják – írta a The Guardian online kiadása.

  • Rózsaszín hó a Presena gleccseren.  Fotó: AFPTV / Francesco Gilioli
    Rózsaszín hó a Presena gleccseren. Fotó: AFPTV / Francesco Gilioli

A gleccserek felszínének rózsaszín hava algák számlájára írható, Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena-gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak. „Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban” – magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta. Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

A jég általában a napsugarak több mint 80 százalékát visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé teszik a jeget, ami ezáltal több napfényt nyel el és felgyorsul az olvadás. Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege. „Megpróbáljuk megállapítani, hogy az emberi tevékenységen túl más jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a Föld melegedéséhez” –  tette hozzá Di Mauro.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2020-07-09: Magazin - :

Trump unokahúga kitereget

Könyvet írt Donald Trump amerikai elnökről az unokahúga. Az elnököt kedvezőtlen színben feltüntető memoár július 14-én jelenik meg, de kedd este az amerikai sajtóban már részleteket közöltek belőle.
2020-07-09: Család - :

Amire a vírus tanított

A légitársaságok próbálnak megtenni mindent az utasok biztonsága érdekében. Folyamatosan ellenőrzik repülőgépeiket, az alkatrészek korróziójának, a fémfáradásnak a jeleit kutatva. Többszöri repülés után ugyanis mikroszkopikus repedések, „stressztörések” alakulhatnak ki, jelezve a mögöttes károkat, amelyeket ha figyelmen kívül hagynak, bármikor bekövetkezhet a katasztrófa. Ezek a repedések tehát hasznosak is lehetnek: jelzik, hogy hol bomlott meg az alkatrészek érzékeny egyensúlya, hogy pontosan hol lesz szükség karbantartásra a biztonságos repüléshez.