Gyufásdoboz-bölcselet

2020. július 14., kedd, Nyílttér

A gyufásdobozban százával van gyufa, azonosnak tűnnek, és mégsem azonosak. A különbséget az adja, hogy nem mindegyik lobban lángra a dörzsölés hatására. Miként a szavak rejtett értelme gyúl elménkben, ha valami elgondolkodtatót frappánsan szeretnénk megfogalmazni.

Középiskolás és egyetemista koromban sokat és jól megválogatva olvastam. Ha valamelyik mondat vagy akár több mondat egy vélt vagy valódi igazságot fejezett ki, azt lejegyeztem. Ezt a noteszemet egy rendezés során találtam meg, és kedvem támadt a mondatok árnyékába bújva többekkel lapunkban megosztani. És akkor el lehet azon gondolkozni, hogy tömör igazság vagy álbölcselet-e. Egyúttal azt is meg lehet tudni a kísérletből, hogy mi mindent olvastam akkoriban.

„Két dolgot nem szabad költővel megtenni, kinevetni, s úgy vetni börtönbe, hogy onnan kiszabadulhasson.” (Passuth László: Aranyködben fáznak az istenek)

Érdekes megfogalmazás, mert mind­két cselekedet a költő viszonyulását határozza meg a továbbiakban. A költőt több okból „nevethetik ki”. Verses állásfoglalásai és egyedi stílusa miatt, ha a társadalom jelentős rétegével szembehelyezkedő költő, vagy tehetségét kétségbe vonják. Az írásaiért bármely diktatúra bebörtönzi, ha a társadalmi rendszer elvárásait nem fogadja el. Sőt: azt bírálja.

Olvassuk Passuthot – kolozsvári kötődésű regényíró.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2020-07-14: Nyílttér - László Zsuzsa:

Színház

Nem láttam annyi színházi előadást, amennyit szerettem vagy kellett volna. Nem próbálhattam ki magam annyi színházi helyzetben, alkotókkal, amelyekben, akikkel szerettem vagy jó lett volna. De adódtak jó helyzetek, és találkoztam nagyszerű emberekkel. És láttam kivételes előadásokat.
2020-07-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Minőségi gabonatermés várható idén

Egy hónappal ezelőtt az idénre várható rekord gabonatermésről számoltak be az uniós hatóságok, de az időjárás alakulása az előrejelzés megváltoztatását vonta maga után: az átlagosnál gyengébb lesz az idei gabonatermés. Habár az utóbbi időszakban térségünkben bőven hullott csapadék, országos szinten – és a Fekete-tenger teljes körzetében – szárazságról beszélnek a szakemberek.