Minőségi gabonatermés várható idén

2020. július 14., kedd, Gazdakör

Egy hónappal ezelőtt az idénre várható rekord gabonatermésről számoltak be az uniós hatóságok, de az időjárás alakulása az előrejelzés megváltoztatását vonta maga után: az átlagosnál gyengébb lesz az idei gabonatermés. Habár az utóbbi időszakban térségünkben bőven hullott csapadék, országos szinten – és a Fekete-tenger teljes körzetében – szárazságról beszélnek a szakemberek.

  • Tavalyhoz képest idén jobb lesz a búza minősége
    Tavalyhoz képest idén jobb lesz a búza minősége

A legújabb előrejelzések azt mutatják, az utóbbi öt év átlagánál tíz százalékkal kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdák. Megyénkben nincs gond a minőséggel, de mennyiségi csökkenésre számítani kell – tudtuk meg háromszéki agrárszakemberektől.

A gazdák a hétvégi esőzést megelőzően kezdték meg a gabonák betakarítását, de az időjárás változásával újból pihenni kényszerülnek az arató-cséplő gépek. Elsőként az őszi árpát (sörárpa) aratták, a hetvenhektáros összterületből eddig 50 hektárt vágtak le, az átlagtermés mintegy 2800 kilogramm hektáronként. A 860 hektárnyi őszi árpából (takarmányárpa) mintegy 360 hektárt takarítottak be, az eddigi hektáronkénti átlagtermés 3100 kilogramm, de ez valószínűleg nőni fog – számolt be Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Megyénkben ebben a mezőgazdasági évben összesen 39 097 hektáron vetettek kalászos gabonákat és kukoricát a gazdák. Utóbbi teljes területe 8936 hektár. Repcét 2058, napraforgót 290, szóját 526, répát 1253 burgonyát pedig 14 468 hektáron termelnek. Korai (ipari hasznosítású) burgonya 4520 hektáron van ültetve, nyári 70, őszi burgonya pedig 9878 hektáron vár kiszedésre – kaptuk a statisztikai adatokat Könczei Csaba igazgatótól.

Dr. Bartha János farmer megerősítette: mennyiségileg kevesebb gabonatermésre számítanak, ellenben úgy néz ki, a minőséggel nem lesz baj. Az esős idő jót tett a gabonáknak, megfelelő lesz a sikér- és fehérjetartalmuk, jobb, mint az előző években volt. Konkrét szám­adatokkal nem tudott szolgálni, farmján még nem kezdődött meg az aratás, előreláthatólag tíz nap múlva állanak be a búzatáblákba a kombájnokkal.

Románia déli megyéiben, de Európa sok részén is a szárazság miatt a sokéves átlagnál kisebb termésre lehet számítani, ennek egyik következménye a gabona árának növekedése, ez már érezhető is a piacokon – értékelte dr. Bartha. A farmer szerint további áremelkedés következhet, ezért ajánlott a gabona tárolása, a betakarítási időszakhoz képest később jobb áron értékesíthető a termény.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-14: Nyílttér - Puskás Attila:

Gyufásdoboz-bölcselet

A gyufásdobozban százával van gyufa, azonosnak tűnnek, és mégsem azonosak. A különbséget az adja, hogy nem mindegyik lobban lángra a dörzsölés hatására. Miként a szavak rejtett értelme gyúl elménkben, ha valami elgondolkodtatót frappánsan szeretnénk megfogalmazni.
2020-07-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogatás agrárlíceumoknak

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium költségvetéséből finanszírozhatók a túlnyomó részben mezőgazdasági oktatást folytató, líceumi szintű tanintézmények. A kormány július kilencedikén hozott erre vonatkozó határozatot. Országos szinten 57 ilyen tanintézményt tartanak számon, köztük van a kézdivásárhelyi Apor Péter Műszaki Líceum is.