VidékfejlesztésPályázni lehet kisvágóhidak és húsfeldolgozók létesítésére

2020. július 14., kedd, Gazdakör

Múlt csütörtökön hirdette meg a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a 4.2-es számú intézkedést, amelyet hegyvidéki kisvágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének támogatására szántak. A pályázatokat július 13-tól december 31-ig lehet letenni, illetve feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. A megpályázható keretösszeg 12,93 millió euró, ami 43 pályázatra elegendő, ha mindenki a maximális összeget hívja le.

A végleges pályázati eligazító füzetben megjelentek értelmében (tanulmányozható a www.afir.info weboldalon) leszűkítették a lehetséges pályázók körét, így csak hegyvidéki állattenyésztők pályázhatnak a kis kapacitású vágóhidak, illetve húsfeldolgozók létesítésére. Fizikai személyként nem lehet pályázni, az érdekeltek engedélyezett fizikai személyként (PFA), egyéni vállalkozással (II), mezőgazdasági profilú céggel, szövetkezettel vagy termelői csoporttal pályázhatnak. Érvényes a minimális minőségi küszöböt jelentő pontszám, adott hónapban csak ezzel egyenértékű vagy magasabb pontszámú pályázatokat lehet feltölteni. Júliusban a kötelező minimális pontszám 45, augusztusban 40, szeptemberben 30, októberben 25, novemberben 20 és decemberben 10 pont.

A pályázati eligazító füzet szerint a legtöbb 300 000 eurós támogatás vágásra vagy feldolgozásra alkalmas ingatlan építésére (befoglalhatók a laborok, öltözők, iroda is), húsfeldolgozó gépek, gépsorok, árucsomagoló és címkézőfelszerelések, állatszállító és hűtős termékszállító járművek vásárlására költhető. Továbbá termékforgalmazó üzletek felszerelésének vásárlása és a termékek reklámozásának a költségei is elszámolhatók a támogatási pénzből. A reklámozásra (saját honlap indítása, saját márkanév létrehozása és levédése, címkézés) a kapott támogatás legtöbb 5 százaléka költhető el, ami nem haladhatja meg a 30 000 eurót. Az intézkedés 50 százalékban önrészes, vagyis a befektetés teljes értékének felét saját forrásból kell biztosítani. Viszont abban az esetben, ha szövetkezet vagy termelői csoport pályázik, csak 30 százalékos önrész szükséges.

A pontozásnál legtöbb 20 pontot lehet összegyűjteni, ha a pályázó a teljes, integrált élelmezési láncot megvalósítja a pályázat útján, vagyis összegyűjti az állatokat, vágja, feldolgozza, a hústermékeket tárolja, majd értékesíti. Abban az esetben, ha a pályázatban nem szerepel a feldolgozás, csak a vágás, trancsírozás és értékesítés, 15 pont szerezhető. Ha a végtermék ökotermék vagy uniós szinten elismert, levédett nevű és előállítási helyű, illetve nálunk fakultatív módon regisztrált hegyvidéki termékként is elismert, akkor 15 pont szerezhető. Ha a pályázó mezőgazdasági szövetkezet vagy termelői csoport és a pályázat útján közösen használt beruházás valósul meg, 35 pont szerezhető. Ha viszont a pályázó tagja szövetkezetnek vagy termelői csoportnak és a tagok termékeit dolgozza fel, akkor a szerezhető pontszám 25.

A létező feldolgozási lehetőség, kapacitás függvényében és az illető község besorolása szerint 30 pont jár, ha a megtermelt alaptermék (hús) feldolgozásának csak kevesebb mint felét tudják feldolgozni egy 30 kilométeres körzetben már működő vágóhidak, feldolgozók, illetve 20 pont jár, ha a 30 kilométeres körzetben működő húsfeldolgozók a megtermelt húsnak 50 és 90 százaléka közötti mennyiségét tudják feldolgozni. Az országos ügynökség fennebb említett honlapján a 4.2-es intézkedés leírásánál a pályázati mellékletben megtalálható minden egyes község ilyen természetű besorolása.
 

Készülhetnek a fiatal gazdák

A másik jó hír, hogy napokon belül újraindítják a fiatal gazdák megtelepedésének 40 000, illetve 50 000 eurós támogatását lehetővé tevő 6.1-es intézkedést. A végleges pályázati eligazító füzetet a múlt hét végén jelent meg az országos ügynökség honlapján (www.afir.info), így a kiírást napokon belül elindítják.

A megyei vidékfejlesztési szakemberektől kapott információ szerint a teljes pályázható összeg 43 millió euró lesz. Az összeget megosztják, a hazai fiatal mezőgazdászok 23 millió euróra pályázhatnak, a külföldön mezőgazdaságban dolgozó vagy kint tanuló és hazatelepedni óhajtó fiataloknak 20 millió euró áll rendelkezésre. Adrian Oros agrárminiszter szerint, ahol lehetőség van, a pályázó fiatalok 50 hektár termőföldet is kaphatnak bérbe az állami földalapból. Mivel az idei pályázat eligazító füzete az előző évekhez képest sok változást tartalmaz, a jövő heti Gazdakörben részletesen írunk az intézkedésről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1865
szavazógép
2020-07-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Bepótolnak a napszámosok bérébe

Új támogatási programot indít a mezőgazdasági minisztérium. Adrian Oros tárcavezető bejelentése szerint azok a farmerek lesznek jogosultak az új támogatási formára, akik napszámosokat alkalmaznak.
2020-07-14: Belföld - :

Tüntettek a karanténtörvény ellen

A korlátozások visszavonását nem sikerült kiharcolniuk, de tekintélyes összegű bírságot kaptak azok a tüntetők, akik a kormány által a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében kidolgozott törvénytervezetben található megszorítások ellen vonultak utcára Bukarestben vasárnap este.