Bepótolnak a napszámosok bérébe

2020. július 14., kedd, Gazdakör

Új támogatási programot indít a mezőgazdasági minisztérium. Adrian Oros tárcavezető bejelentése szerint azok a farmerek lesznek jogosultak az új támogatási formára, akik napszámosokat alkalmaznak.

Kétfajta segítségről számolt be az agrárminiszter. Egyrészt a munkaügyi minisztériumon keresztül felvállalják a napszámosbérek 25 százalékának kifizetését, másrészt a napszámosokat foglalkoztató gazdák értékjegyekre lesznek jogosultak – az értékjegyeket uniós forrásból finanszírozzák. Adrian Oros szerint ezzel a lépéssel a napszámosok, illetve szezonmunkások jövedelmének túlzott mértékű megadózását kívánják ellensúlyozni.

„Tavaly májusban a fiskális terheket egyik napról a másikra 25 százalékkal növelték meg. Magyarországon a napszámos egynapi munkájának illetéke 1,5 euró, épp ezért országunk nyugati felében sokan választják a magyarországi munka lehetőségét” – jegyezte meg a miniszter. Oros azt is elmondta, a napszámok részleges kifizetését, az értékjegyek folyósítását már 2007 óta alkalmazzák Olaszországban.

Az agráriumban alkalmazott bérekre vonatkozó más tervről is beszámolt Adrian Oros. Az ellene benyújtott indítvány megvitatásán, a szenátusban hozta nyilvánosságra a miniszter, hogy a kormány asztalán van egy tervezet, mely szerint az agrárszektorban 3000 lejben állapítanák meg a nettó minimálbért. Ezzel a lépéssel a diaszpórában lévők hazatérését kívánják elősegíteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1838
szavazógép
2020-07-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogatás agrárlíceumoknak

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium költségvetéséből finanszírozhatók a túlnyomó részben mezőgazdasági oktatást folytató, líceumi szintű tanintézmények. A kormány július kilencedikén hozott erre vonatkozó határozatot. Országos szinten 57 ilyen tanintézményt tartanak számon, köztük van a kézdivásárhelyi Apor Péter Műszaki Líceum is.
2020-07-14: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázni lehet kisvágóhidak és húsfeldolgozók létesítésére (Vidékfejlesztés)

Múlt csütörtökön hirdette meg a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a 4.2-es számú intézkedést, amelyet hegyvidéki kisvágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének támogatására szántak. A pályázatokat július 13-tól december 31-ig lehet letenni, illetve feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. A megpályázható keretösszeg 12,93 millió euró, ami 43 pályázatra elegendő, ha mindenki a maximális összeget hívja le.