A mezei csiperke 1.

2020. július 16., csütörtök, Család

A csiperkék közül legismertebb a kerti, mezei vagy réti csiperke (Agaricus campestris), illetve termesztett változatai.

  • Idősebb példányok – boszorkánykörben. Incze Ibolya felvétele
    Idősebb példányok – boszorkánykörben. Incze Ibolya felvétele

A mezei csiperke kalapja fehéres, okker, felülete selymes, szálas vagy barna pikkelyes. Lemezei fiatalon rózsaszínűek, majd húsvörösek, végül feketésbarnák lesznek. Vékony gallérja múlékony, bocskora nincs. Májustól novemberig füves helyeken növő, gyakori, ehető faj. Közepes vagy nagy termetű, egyenként vagy többedmagával terem, gyakran tömegesen. A kalap 10 cm-es átmérőt is elérhet. Előbb félgömb alakú, de hamarosan kiterül és szinte lapos lesz. Jellemző magassága: 3–7 cm. A tönk átmérője legfeljebb 3 cm, felső harmadában található a hártyás, lelógó gallér. A hús fehér, vágásra gyengén vörösödik.

Elsősorban a középhegységi réteket és legelőket kedveli, mégpedig különösen azokat, amelyeket legelő állatok trágyáznak. A mezei csiperke mindig csoportosan (néha boszorkánykörben) jelenik meg, júliustól októberig (szerencsésebb években akár áprilistól decemberig), különösen a száraz időszakot követő esőzések után.

A gombafonalak – például a csiperke esetében – a fű gyökérzeténél hatékonyabban veszik fel a vizet és a benne oldott tápsókat, és azt a fű gyökérzetébe juttatják. Az ilyen fű dúsabb, zöldebb, erőteljesebb növekedésű. A gomba viszont számára felhasználható tápanyagokat kap a növénytől, és így a termőtest-kezdemények kialakulását is elősegíti ez a kapcsolat. A termőtestek mindig ott jelennek meg, ahol a legfrissebb, legerősebb a micélium, és ez a hely a kör alakú telep széle. Ezért láthatjuk körök mentén elhelyezkedni a termőtesteket.

Termesztenek is csiperkét a ház körül, csiperketönköket téve a trágyázandó, öntözendő földbe. Például Háromszékről (Sepsikőröspatak stb.) és Udvarhelyszékről (Homoródszentpál stb.) kerültek elő ilyen adataink. Néhány kárpátaljai népi név is utal arra, hogy a csiperke szereti a trágyázott helyeket: szargomba (Beregújfalu), lószargomba (Técső).

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4450
szavazógép
2020-07-16: Család - :

Engedjük el azt, ami kellene

Kellene – ez az a szó, amely gyakran befolyásolja a családi életünket, emberi kapcsolatainkat, mindennapjainkat. Most így kellene érezni, mások is így csinálják, meg is mutatják a közösségi oldalakon, hogy hogyan kell tenni, gyermeket nevelni, családban létezni, nyaralni… Természetesen nekünk is ezt kéne, és így kellene. Ezek azok a hazugságok, amelyeknek nagyon sokan bedőlnek. Mert a házasságunk attól szép, hogy mi ketten alakítjuk – pont olyanná, amilyenek vagyunk. A családunk meg attól jó, mert egy kicsit mindannyian hozzáadunk a kincseinkből.
2020-07-16: Család - :

Zaklatás a munkahelyen

 A munkahelyi morális zaklatás tiltásáról fogadott el törvénytervezetet döntő fórumként kedden a képviselőház. Morális zaklatásnak minősül az ellenséges vagy nemkívánatos magatartás, a verbális megjegyzés, bizonyos cselekedetek és gesztusok.