Zaklatás a munkahelyen

2020. július 16., csütörtök, Család

 A munkahelyi morális zaklatás tiltásáról fogadott el törvénytervezetet döntő fórumként kedden a képviselőház. Morális zaklatásnak minősül az ellenséges vagy nemkívánatos magatartás, a verbális megjegyzés, bizonyos cselekedetek és gesztusok.

  • Fotó: hrpwr.hu
    Fotó: hrpwr.hu

Az elfogadott szöveg értelmében fegyelmi, kihágási vagy büntetőjogi szankciót von maga után, ha valaki a munkahelyén felettese vagy munkáltatója részéről olyan bánásmódban részesül, amely sérti jogait, méltóságát, káros hatással van fizikai vagy mentális egészségére, ellehetetleníti szakmai jövőjét. A stressz és a fizikai kimerülés szintén a munkahelyi erkölcsi zaklatás eredményének minősül.

„Minden alkalmazottnak joga van olyan munkahelyhez, amely mentes a morális zaklatástól. Egyetlen alkalmazottat sem szabad szankcionálni, elbocsátani vagy diszkriminálni sem közvetlenül, sem közvetett módon, ideértve a fizetést, a szakképzést, az előléptetést vagy a munkaviszony meghosszabbítását is abból az okból, hogy munkahelyi erkölcsi zaklatásnak vetették alá, vagy mert elutasította a munkahelyi erkölcsi zaklatást” – olvasható a szövegben.

A munkahelyi zaklatást elkövető személy a munkahely belső szabályai alapján fegyelmi felelősségre vonásban részesül, ez azonban nem menti fel a kihágás vagy éppen a bűncselekmény elkövetésének megállapításától és az ennek megfelelő felelősségre vonástól.

A munkaadónak kötelessége intézkedni annak érdekében, hogy megakadályozza a munkahelyi erkölcsi zaklatást, tilos olyan szabályokat bevezetni, amelyek erkölcsi zaklatásra késztetik az alkalmazottakat. Az az alkalmazott, aki egy másik alkalmazottat morálisan zaklat a munkahelyen jogainak vagy emberi méltóságának megsértésével, 10 ezer és 15 ezer lej közötti összegre bírságolható. A szövegben az is szerepel, hogy tilos a nemi hovatartozás alapján történő munkahelyi morális zaklatás.

A képviselőházban a tervezetet 211-en támogatták, 73-an ellene szavaztak, 10-en tartózkodtak. A jogszabály a munkahelyi zaklatás megelőzését és visszaszorítását célzó 2000/137-es kormányrendeletet, illetve a 2002/202-es törvényt módosítja és egészíti ki, s akkor lép hatályba, ha megjelenik Románia Hivatalos Közlönyében. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4450
szavazógép
2020-07-16: Család - :

A mezei csiperke 1.

A csiperkék közül legismertebb a kerti, mezei vagy réti csiperke (Agaricus campestris), illetve termesztett változatai.
2020-07-16: Család - :

Gyermekeink