Mai levelünkA vírus és az élet

2020. július 17., péntek, Nyílttér

Úgy néz ki, hogy még sokáig együtt fogunk élni ezzel a koronavírussal. Lehet, hogy mutálódik, lehet, hogy nem. Lesz védőoltás, vagy sem. De ami biztos, az élet megy tovább, és nem mindegy, hogy miképpen éljük meg. Biztos az is – függetlenül attól, hogy létezik vagy sem a vírus, vagy éppen milyen forgatókönyv érvényesül –: az állandó stressz, pánikolás több bajt okoz, mint maga a vírus.

Amit megtehetünk, mint a kézmosás, eddig is a mindennapi életünkhöz tartozott, tegyük meg és éljük a normális életünket. A barátainkkal, rokonainkkal fogjunk kezet, öleljük meg őket. Eddig is szóltak, ha betegek voltak, hogy ideiglenesen most mellőzzük ezt. Az idegenekkel eddig is kerültük az intimebb kapcsolatot.

Megtehetjük azt is, hogy mellőzzük a médiából ömlő riogatásokat, nem követünk, nem készítünk statisztikákat a napi esetekről és elhalálozásokról. Nem nézzük az olyan adókat, nem olvassuk az olyan médiatermékeket, amelyek sportot űznek a negatív, borzalmas események bemutatásából. Ne sanyargassuk önmagunkat. Attól, hogy állandóan a rémhíreket követem, nem teszem azokat meg nem történtté. Nem válthatjuk meg a világot, de értelmes életet élve jobbá tehetjük.

Ha magunkat a túlzott védekezésre állítjuk be, úgy megy el mellettünk az élet, hogy észre sem vesszük, hogy egyáltalán éltünk. Ha zavar a túlzott intézkedések betartása, azt is csökkenteni lehet: kerüljük az olyan helyeket, ahol kötelező a maszk, a kesztyű, vannak alternatívák. Ha pedig a helyzet megköveteli, a lehető legrövidebb idő alatt intézzük a tennivalóinkat, nem azért, mert félünk a fertőzéstől, hanem mert nem akarunk büntetést fizetni. Mindjárt jobban fogjuk érezni magunkat.

A határokon belül is sok szép hely van, ahol még nem voltunk. Amit lehet, azt tegyük meg. Amit meg nem, annak keressünk alternatívát. Ez is jobb tevékenység, mint annak okát keresni, hogy mit miért nem lehet.

Sétáljunk, kiránduljunk, találkozzunk barátainkkal, érezzük jól magunkat. Az idő telik, függetlenül attól, hogy van vagy nincs koronavírus.

Akár gombászni is elmehetünk. A medvével való riogatás is hasonló a koronavírushoz. Mindkettő létezik, kellemetlenek, de meg lehet tanulni velük együtt élni. És meg is kell, ha jól akarjuk érezni magunkat. És ki ne szeretné magát jól érezni? Valószínű, hogy így a vírus is el fog kerülni, mert az is a gyengéket szereti.

Szakács Béla, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 979
szavazógép
2020-07-17: Nyílttér - Kisgyörgy Zoltán:

Szívbetegek Sugásfürdőn

Maréknyi, szívét kímélni kényszerülő idősebb és középkorú volt jelen a Görgő alatti Sugásfürdőn a Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesületének ez évi találkozóján – kevesebben, mint más években, hisz még jelen van a járvány.
2020-07-17: Képzőművészet - :

Lósorsok (Gondolatok az Incitato művésztábor kiállítása kapcsán)

Székelyföld egyik jellegzetes képzőművészeti alkotóműhelyének záróeseménye, az Incitato művésztábor kiállítása rangos ünnepe „Háromszék Párisának”, Kézdivásárhelynek. Az 1990-es évek elején önállósuló, új lendületet vett felső-háromszéki lovas kultúra, a ló szeretetének, megbecsülésének kibontakozása tartalommal telítődött azáltal, hogy vizualitás művészetének lelkületével társult.