Október elejére tervezik a kolozsvári könyvhetet

2020. július 21., kedd, Magazin

Ha a koronavírus-járvány és a járványellenes intézkedések lehetővé teszik, október 1. és 4. között szervezik meg a tizedik kolozsvári Ünnepi Könyvhetet – jelentették be sajtótájékoztatójukon a szervezők.

  • Balról jobbra: H. Szabó Gyula, Hegedüs Csilla, Kinizsi Zoltán és Karácsonyi Zsolt a sajtótájékoztatón.  Fotó: Maszol.ro/Lőrincz Anna
    Balról jobbra: H. Szabó Gyula, Hegedüs Csilla, Kinizsi Zoltán és Karácsonyi Zsolt a sajtótájékoztatón. Fotó: Maszol.ro/Lőrincz Anna

Amint Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a rendezvény egyik szervezője elmondta: a különleges helyzet miatt idén lemondanak a koncertekről, a könyvbemutatókra, beszélgetésekre, gyermekprogramokra összpontosítanak. A rendezvényt a Bánffy-palota udvarán szervezik, bizonyos események otthona a Bulgakov irodalmi kávéházban lesz. A rendezvény szervezésébe idén az RMDSZ és a Romániai Magyar Könyves Céh mellett az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítvány is bekapcsolódik, utóbbi szervezési, logisztikai segítséget nyújt.

H. Szabó Gyula, a romániai magyar könyves céh alelnöke elmondta, mindig törekednek arra, hogy a kolozsvári könyvhét az egyetemes magyar irodalom mellett az erdélyi irodalomra is ráirányítsa a figyelmet. Idén az 1880-ban született, 1970-ben meghalt Gyalai Domokosról kívánnak megemlékezni. Idén is megszervezik a fordítók kollokviumát, amely keretében Gelu Păteanuról, a magyar irodalom legavatottabb román fordítójáról is megemlékeznek.

Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke Szilágyi István Messze túl a láthatáron című regényének a bemutatását tartotta az egyik legfontosabb könyvheti eseménynek. Megjegyezte: évtizedek óta várja az olvasóközönség Szilágyi István új művét, és korábban maga a szerző is azt nyilatkozta, nem biztos, hogy megéli a regénye megjelenését. A könyvhéten adják át az E-MIL idei díjait is.

Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány képviselője elmondta, hogy koncertek híján gasztronómiai élményekben szeretnék részesíteni a könyvhét közönségét. Arra készülnek, hogy Cserna Szabó András és Nyári Krisztián készíti el Kolozsváron Kövi Pál felújított kiadásban nemrég napvilágot látott Erdélyi Lakomájának egyik receptjét. Amint a szervezők bejelentették, a rendezvényre Kolozsvárra várják Bereményi Gézát, Garaczi Lászlót, Závada Pált és Láng Zsoltot is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4450
szavazógép
2020-07-21: Magazin - :

Az Egerszegi Vénusz

A lengyeli kultúrából származó 6500 éves idolt, művészi részletességgel megformázott női agyagszobrocska töredékeit találták meg a Göcseji Múzeum régészei a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya építését előkészítő régészeti feltárás során.
2020-07-21: Magazin - :

Főnixmadaras belga ale (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Két-három alkalommal is ittam ebből a sörből, s bár sokan dicsérik, nekem nem tetszett. Nem azt mondom, hogy rossz a Grimbergen Double-Ambrée, de nem nekem készült.