Szeptemberre tervezik a Vásárhelyi Forgatagot

2020. július 21., kedd, Magazin

Idén is megszervezik a Vásárhelyi Forgatagot, amely kisebb lesz, és teljes bizonyossággal csak akkor tartják meg, ha a koronavírus-járvány lehetővé teszi – jelentették be a szervezők Marosvásárhelyen.

  • Pál Attila (középen) a Vásárhelyi Forgatag első sajtótájékoztatóján.  Fotó: Haáz Vince
    Pál Attila (középen) a Vásárhelyi Forgatag első sajtótájékoztatóján. Fotó: Haáz Vince

Közleményük szerint a 8. Vásárhelyi Forgatagot idén másként, máshol, kisebb csoportokhoz szólva, járványbiztosan szervezik meg szeptember 11. és 13. között. Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője elmondta, hogy idén kisebb fesztivált ter­veztek.

Bejelentették, hogy Pál Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház produkciós igazgatója lett a Forgatag fesztiváligazgatója. Pál Attila elmondta, hogy idén minimális költségvetésből, az eddig megszokotthoz képest minimális létszámú közönségnek készülnek a programok, de maximális lelkesedéssel és kreativitással. A tervek szerint több kisebb rendezvényből áll össze a Forgatag. A megszokott központi helyszínt ezúttal nélkülözni kell, hiszen a fő cél elkerülni azt, hogy sűrű tömeg alakuljon ki. Idén több marosvásárhelyi, erdélyi zenész, színművész és képzőművész kap lehetőséget, így a fesztiválnak hangsúlyosabb lesz a helyi jellege.

A marosvásárhelyi jelleg erősítése érdekében a lakótelepekre is kiviszik a Forgatagot, így több villámcsődületre, kiskoncertre lehet majd számítani szerte a városban. A sportprogramokat is úgy szervezik, hogy az egész város érezhesse a fesztivál jelenlétét. Elmondták: ha a városvezetés nem gördít akadályt a szervezés elé, lesz maratonfutás, biciklisverseny is. A 8. Vásárhelyi Forgatagot a járványügyi előírások szigorú betartásával tervezik, előzetes regisztrációhoz kötnek minden eseményt, a távolságtartás szabályainak megfelelően alakítják a különböző programokat, hogy kiküszöböljék a fertőzésveszélyt és elejét vegyék a járvány terjedésének.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-21: Magazin - :

Főnixmadaras belga ale (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Két-három alkalommal is ittam ebből a sörből, s bár sokan dicsérik, nekem nem tetszett. Nem azt mondom, hogy rossz a Grimbergen Double-Ambrée, de nem nekem készült.
2020-07-21: Magazin - :

Szabad szemmel is megfigyelhető üstökös megjelenését várják

Július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető lesz a vártnál fényesebb Neowise-üstökös. Az égi vándor nagyon elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül, legutóbb mintegy 4600 éve járt csillagunk közelében. Az üstökös 2020. július 3-án került ismét napközelbe, ahol nem esett szét, így folytatja útját.