Szabad szemmel is megfigyelhető üstökös megjelenését várják

2020. július 21., kedd, Magazin

Július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető lesz a vártnál fényesebb Neowise-üstökös. Az égi vándor nagyon elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül, legutóbb mintegy 4600 éve járt csillagunk közelében. Az üstökös 2020. július 3-án került ismét napközelbe, ahol nem esett szét, így folytatja útját.

  • A C/2020 F3, a NEOWISE-üstökös a hajnali égbolton Balatonújlak közeléből fényképezve 2020. július 14-én.  Fotó: MTI / Varga György
    A C/2020 F3, a NEOWISE-üstökös a hajnali égbolton Balatonújlak közeléből fényképezve 2020. július 14-én. Fotó: MTI / Varga György

Sárneczky Krisztián, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az üstökös feje a mérések szerint június 23-án napközben 3,5–4 magnitúdós lehetett, ami 1 magnitúdóval fényesebb a vártnál. A fényes porcsóvával együtt ez igen biztató fényesség – mondta a csillagász, hozzátéve, hogy idén óvatosak voltak a szabad szemmel látható üstökösök előrejelzésével, mert két égitest is csalódást okozott már – pályájának napközeli szakaszán az Atlas- és a Swan-üstökös is szétesett.

A csillagász korábbi elmondása szerint az, hogy az üstökös látható lesz-e szabad szemmel a nyári égbolton, attól függ, hogy a közepén lévő maximum 1 kilométer átmérőjű szilárd belső mag hogyan reagál majd a nagyon erős sugárzásra. A Nap közelében ugyanis az üstökös felszíne több száz fokra melegszik, és megnő a gázok kifúvása is. Ezek a gázok az üstökös belső magjából törnek elő óriási erővel, és ha nem elég nagy vagy nem elég erős szerkezetű a mag, akkor ez az energia szétvetheti az egészet. A Neo­wise-üstökös június 28-án tűnt el a napszonda látómezejéből, majd július 6–8. körül lehetett ismét a Földről megpillantani. Túlélte a napközelséget, így július közepétől érdemes keresni az égbolton, és ha szerencsénk van, némi égismerettel, távcső nélkül is meg lehet találni majd.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-21: Magazin - :

Szeptemberre tervezik a Vásárhelyi Forgatagot

Idén is megszervezik a Vásárhelyi Forgatagot, amely kisebb lesz, és teljes bizonyossággal csak akkor tartják meg, ha a koronavírus-járvány lehetővé teszi – jelentették be a szervezők Marosvásárhelyen.
2020-07-21: Nyílttér - Pálmai Tamás:

Templom-bár (Békési levelek)

Amíg a vírus engedte, szerettük járni a világot. Előbb, fiatalon, hátizsákkal szülőföldünket, Erdélyt, majd kis, maradék hazánkat a gyermekekkel, aztán a Kárpát-medencét, majd a világot. Ahogy a zsebünk engedte. Magunk főzve itthoniból, a másik ország lakóival vegyülve, hogy megismerjük őket.