A béke és testvériség francia apostola

2020. július 21., kedd, Nyílttér

A XX. század nagy személyiségei között egészen biztosan helye van Romain Rollandnak (1866–1944), aki Európa békéjét, az első világháborúban szemben álló nagyhatalmak megbékélését írói céljának tekintette, s aki a két világháború között nagy népszerűségnek örvendett a magyar olvasók körében is.

Megérdemelten, törekvéseinek irodalmi elismeréseképp kapta meg 1915-ben az irodalmi Nobel-díjat. A pénzt a Vöröskeresztnek adományozta. Stefan Zweig elismerően „a világ lelkiismeretének” nevezte őt. Egyik regényéből (Az elvarázsolt lélek) jegyeztem le néhány, számomra érdekesnek tűnő megállapítását.  Ezekből idézek.

„Csak arra tudunk nagyon haragudni, akit szeretünk.” Hasonló helyzetbe, gondolom, mindenki került baráti, rokoni kapcsolatai során. Mert a „haragszom Rád” egyben a bizalom megrendülése is abban az emberben, aki kiérdemelte a legnagyobbat, amit adhatunk embertársunknak, a szeretetet. Ugyanakkor önvizsgálat is: vajon mit nem vettem észre kapcsolatunkban, hogy az megrendülhetett?

Más: „Minden renegátnak mohó vágya, hogy társaságban tagadja meg hitét.” Egy példa napjaink valóságából: valaki, aki egy romániai nemzetiség tagja, de minden megnyilatkozásával ünnepi események tömege előtt jelenti ki románságát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1838
szavazógép
2020-07-21: Nyílttér - Pálmai Tamás:

Templom-bár (Békési levelek)

Amíg a vírus engedte, szerettük járni a világot. Előbb, fiatalon, hátizsákkal szülőföldünket, Erdélyt, majd kis, maradék hazánkat a gyermekekkel, aztán a Kárpát-medencét, majd a világot. Ahogy a zsebünk engedte. Magunk főzve itthoniból, a másik ország lakóival vegyülve, hogy megismerjük őket.
2020-07-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

A húsmarha: lehetőség és kihívás

Összefogott néhány jövőbe látó, húsmarhatenyésztéssel foglalkozó háromszéki gazda. Közös cél vezérelte őket, szövetkezetet alapítottak, hogy jobb áron értékesíthessék tenyésztői munkájuk eredményét. Összefogásuk nyomán a vágómarhát nem élve, hanem bontva, feldolgozva kínálják, de emellett a törzskönyvezett tenyészállatok eladását is közösen kívánják megoldani. A Bo-Cov-Meat Mezőgazdasági Szövetkezet egyik alapító tagjával, Motica Róberttel beszélgettünk a szervezetről, a húsmarhatartásban rejlő lehetőségekről, kihívásokról.