VidékfejlesztésKiírták a fiatal gazdák pályázatait

2020. július 21., kedd, Gazdakör

Múlt szerdától, július 15-étől fogad pályázatokat az Országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a 6.1-es intézkedésen, amelynek címe: Fiatalok vidéken való megtelepedésének támogatása. Az idén megpályázható keretösszeg valamivel több, mint 43 millió euró, ez országos szinten mintegy 1000 fiatal gazda életkezdő támogatására elegendő.

A végső határidő október 15-e, eddig a dátumig tehetők le a pályázatok vagy tölthetők fel a vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe. Ha a most megpályáztatott 43 millió euró időközben elfogy, a számítógépes rendszer leáll és nem engedi további pályázatok feltöltését.

Az intézkedés – mely tavaly pénzhiány miatt nem volt pályázható – korábban is igen kedvelt és népszerű volt a háromszéki fiatalok körében. Sokan pályáztak eredményesen: a 2015-ös első kiírás óta a megyéből összesen 135 fiatal nyert el támogatást.

A pályázási feltételek, a kiválogatási rendszer változott az előző évekhez képest, úgyszintén változtak a pontszámok kritériumai is. A pályázatoknál alapfeltétel a gazdaság minimális 12 ezer SO-euró értéke. A területhasználat bizonyítására elfogadnak saját vagy bérelt területet és teljesen átvett gazdaságokat, állatállományt (például az idősektől vagy a mezőgazdasággal felhagyóktól a fiatal gazda nevére művelésre átvett javakat). Az intézkedésre pályázhatnak a pályázat letevésének pillanatában 41. életévüket be nem töltött fiatalok. Magánszemélyként nem lehet pályázni, engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni vagy családi vállalkozás, cég formájában kell bejegyeztetni a gazdaságot. A mezőgazdasági vállalkozás cégbírósági bejegyzése nem lehet régebbi, mint két év, ugyanígy az APIA-s vagy az állategészségügyi nyilvántartásba való vétel dátuma sem lehet korábbi. A kifizetési ügynökséghez a területalapú kérést az új gazdálkodási forma szerint kell letenni, a gazdaságban levő állatokat ugyanígy át kell íratni az új entitásra. A fiatal gazda a pályázat útján 40, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat, a gazdaság SO-értékétől függően, Két részletben folyósítják a támogatást: a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb három éven belül. Ennél az intézkedésnél a legfontosabb kritérium a termékeladásra vonatkozó vállalás. A pályázó fia­tal gazda arra kötelezi magát, hogy az első részlet értékének 20 százalékát kitevő összegért ad el terméket, legtöbb három év alatt. Ugyankkor vállalnia kell az üzleti tervben leírt gazdaságfejlesztések megvalósítását is.

A fiatal pályázónak a gazdálkodás mellett más munkahelye is lehet, feltétel, hogy ez az illető községben vagy a község 75 kilométeres körzetében legyen.

Lakhelyének és a cég székhelyének azonban abban a községben kell lennie, ahol gazdálkodik. Ha a pályázat benyújtásakor ezen feltételek még nem állnak fenn, akkor a szerződés megkötése után kilenc hónap áll a fatal gazda rendelkezésére, hogy falura költözzön és cége székelyét is áthelyeztesse az illető községbe.

Pályázhatnak azok is, akik épp végzik az egyetemet, itt a nappali tagozatnál (látogatásos helyek) feltétel, hogy az egyetem a község 75 kilométeres körzetében legyen. Távoktatás esetén – és akkor is, ha a fiatal gazda mezőgazdasági egyetemet, állatorvosit vagy mezőgazdasági könyvelést végez! – az egyetem lehet bárhol az ország területén. A siker szempontjából nagyon fontos, hogy minél több pontot gyűjtsön össze a pályázó. A pályázat pontszámát az adott feltételek mellett a pályázó maga állapítja meg – ezt fogják ellenőrizni a pályázatot felügyelő vidékfejlesztési szakemberek is –, így a benyújtott dokumentáció pontértéke a pályázat megírása közben figyelemmel követhető. További információkat az ügynökség honlapján (afir.info) találnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

A húsmarha: lehetőség és kihívás

Összefogott néhány jövőbe látó, húsmarhatenyésztéssel foglalkozó háromszéki gazda. Közös cél vezérelte őket, szövetkezetet alapítottak, hogy jobb áron értékesíthessék tenyésztői munkájuk eredményét. Összefogásuk nyomán a vágómarhát nem élve, hanem bontva, feldolgozva kínálják, de emellett a törzskönyvezett tenyészállatok eladását is közösen kívánják megoldani. A Bo-Cov-Meat Mezőgazdasági Szövetkezet egyik alapító tagjával, Motica Róberttel beszélgettünk a szervezetről, a húsmarhatartásban rejlő lehetőségekről, kihívásokról.
2020-07-21: Belföld - :

Nem kívánnak korlátozásokat

Mihelyt az új karanténtörvény hatályba lép, a kormány minden intézkedést meghoz, hogy hatékonyan küzdhessen a koronavírus-járvány ellen, illetve a lakosság egészségének és életének megóvásáért – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök tegnap, miután részt vett a légierő napja alkalmából szervezett bukaresti ünnepségen.