Megjeleníteni Közép-Európa jogfejlődési nézőpontját

2020. július 21., kedd, Világfigyelő

Közép-Európa sajátos jog- és államfejlődésének európai megjelenítése előmozdításáról tárgyalt tegnap Varsóban Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere. Ugyanakkor lengyel hivatali kollégájával, Zbigniew Ziobróval a Mádl Ferenc Jogi Összehasonlító Intézet és a Lengyel Jogi Intézet közötti együttműködési megállapodást írt alá.

  • Zbigniew Ziobro és Varga Judit. Fotó: Facebook / Varga Judit
    Zbigniew Ziobro és Varga Judit. Fotó: Facebook / Varga Judit

Mind Lengyelország, mind Magyarország szükségesnek tartja, hogy kiépüljön Közép-Európában is egy olyan szakmai közösség és tudásbázis, amely képes arra, hogy megjelenítse a régió sajátos nézőpontját az európai jog- és államfejlődés, illetve az európai integráció meghatározó kérdéseiben – nyilatkozta a miniszter. Éppen ezért még korábban cseh kezdeményezésre, majd a visegrádi négyek mostani, lengyel elnöksége alatt lengyel kezdeményezésre felmerült egy V4-es összehasonlító jogi intézet létrehozásának terve, amelyet Magyarország is feltétlenül támogat. Hagyományosan nagyon jó az igazságügyi együttműködés a két ország között, mint ahogy más területeken is – tette hozzá a tárcavezető.

Varga Judit kijelentette: fontosnak tartja ezen kívül, hogy létrejöjjön egy professzori hálózat, amely a közép-európai szakmai, szakpolitikai nézőpont megjelenítésével alternatívát tud nyújtani a jogtudomány és az államelmélet területén. Hiszen azt látjuk, hogy az európai szakmai közéletben és a közvéleményt uraló írásokban nagyon erős az európai föderalista áramlat. Fontos, hogy ennek legyen egy konzervatív, erős nemzetállamokra építő alternatívája – fejtette ki.

Mint mondta, a kétoldalú igazságügyi megbeszéléseknek aktualitást adott még, hogy éppen most folyik az Európai Unió csúcstalálkozója a 2021–2027-re szóló keretköltségvetéséről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomagról. A tárgyalások egyik sarkalatos pontja, hogy a mentőcsomag szétosztását jogállamisági feltételekhez kössék-e vagy sem – közölte. Magyarország elvi szinten ismét kinyilvánította, hogy a politikai és ideológiai nyomásgyakorlás költségvetési kérdésekben elfogadhatatlan – fűzte hozzá. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a pénzügyi-gazdasági ügyeket nem lehet összekeverni politikai és ideológiai kérdésekkel, és nem szabad őket nyomásgyakorlásra felhasználni – szögezte le Varga Judit. Ezzel kapcsolatban egyértelmű mandátumot adott az Országgyűlés is a kormányfőnek az uniós csúcsra – emlékeztetett. Fontos hangsúlyozni, hogy a jogállamiságnak nincsen általánosan elfogadott fogalma, az európai uniós szerződésekben nincs megfelelő jogalap ennek számonkérésére a tagországoktól. Ráadásul ha az Európai Bizottság kezébe kerülne egy olyan eszköz, amellyel számon kérheti ezt, akkor az szubjektív értékelésre, önkényes jogalkalmazásra adna lehetőséget – fejtette ki. Magyarország úgy gondolja, hogy a jogállamiságról csak kormányközi alapon, egymást tisztelő országok folytathatnak párbeszédet, és semmiképpen nem lehet összekeverni azt az uniós költségvetés logikájával vagy valamilyen szankciós rendszerrel – mondta a miniszter. Hozzátette, már most is számos olyan eszköz létezik, amely az uniós pénzügyi érdekeket védi, és ezeket rendszeresen alkalmazzák – jelentette ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-21: Világfigyelő - :

Magyarország és Izrael számíthat egymásra

Magyarország és Izrael mindig számíthat egymásra, a két ország barátsága, partneri együttműködése erősebb, mint valaha – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Jeruzsálemben. A tárcavezető megbeszélést folytatott Gabi Ashkenazi izraeli külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett, amellett, hogy igazságos és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak a nemzetközi szervezetek az országgal szemben. Magyarország sosem fog támogatni Izraellel szemben előítéletes határozatokat – fűzte hozzá.
2020-07-21: Világfigyelő - :

Több száz járványgóc ellenére nem tartanak újabb hullámtól (Franciaország)

Franciaországban 400–500 koronavírusos járványgócot tartanak jelenleg nyilván és ellenőrzés alatt az egészségügyi hatóságok, de nem fenyeget második hullám – mondta tegnap Olivier Véran egészségügyi miniszter, miközben a kormány az egész országban kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános zárt helyeken. A járvány erősödésének aggasztó jeleit érzékeljük az országban – ismerte el a tárcavezető.