FranciaországTöbb száz járványgóc ellenére nem tartanak újabb hullámtól

2020. július 21., kedd, Világfigyelő

Franciaországban 400–500 koronavírusos járványgócot tartanak jelenleg nyilván és ellenőrzés alatt az egészségügyi hatóságok, de nem fenyeget második hullám – mondta tegnap Olivier Véran egészségügyi miniszter, miközben a kormány az egész országban kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános zárt helyeken. A járvány erősödésének aggasztó jeleit érzékeljük az országban – ismerte el a tárcavezető.

  • Az egészségügyi miniszter Mayenne-ben. Fotó: Facebook / Olivier Véran
    Az egészségügyi miniszter Mayenne-ben. Fotó: Facebook / Olivier Véran

A COVID-19-fertőzés legfőbb járványgócai (ami legalább három fertőzöttet jelent) az ország nyugati részén, Mayenne megyében és Bretagne-ban találhatók, amely területeket szinte teljesen megkímélt a járvány tavasszal, amikor elsősorban a párizsi régióban és az ország északkeleti részén voltak túlterheltek a kórházak. Szakértők szerint arról van szó, hogy a vírusnak az első hulláma csak most éri el az ország gyérebben lakott nyugati területeit. Nagyon messze vagyunk még a második hullámtól – vélte az egészségügyi miniszter.

A reprodukciós mutató országos átlagban július eleje óta ugyanakkor meghaladja az 1-et, jelenleg 1,2-t, ami azt jelenti, hogy száz koronavírus-fertőzött legalább 120 másik embernek adja tovább a COVID-19-betegséget okozó vírust, azaz a vírus terjedése gyorsul. Az általános karantén március közepi bevezetésekor a mutató 3,3, a feloldásakor 0,5 volt.

Az elmúlt héten Bretagne-ban ugrott meg leginkább a mutató, 2,6 volt, több járványgóc feltárása miatt, a helyzet viszont az egészségügyi hatóságok szerint nem ad okot aggodalomra, mert a vírus terjedése továbbra is gyenge. A vírus erősödésének első jelei miatt a kormány azonban tegnaptól kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános, de zárt helyeken (üzletekben, hivatalokban, bankokban, postán, zárt piacokon, mozikban). A szabálysértők 135 eurós pénzbírsággal sújthatók. A tömegközlekedési járműveken már május óta kötelező a maszkviselés. Az üzletekben viszont eddig csak ajánlott volt, ahogy a munkahelyeken is a munkáltatók dönthettek a szabályozásról.

A COVID-19-fertőzésben több mint 30 ezren vesztették életüket Franciaországban. A kórházi betegek száma viszont továbbra is egyenletesen csökken, de még több mint 6 ezer fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményekben, közülük több mint négyszázan vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1575
szavazógép
2020-07-21: Világfigyelő - :

Megjeleníteni Közép-Európa jogfejlődési nézőpontját

Közép-Európa sajátos jog- és államfejlődésének európai megjelenítése előmozdításáról tárgyalt tegnap Varsóban Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere. Ugyanakkor lengyel hivatali kollégájával, Zbigniew Ziobróval a Mádl Ferenc Jogi Összehasonlító Intézet és a Lengyel Jogi Intézet közötti együttműködési megállapodást írt alá.
2020-07-21: Világfigyelő - :

Szili Katalin: Trianonra mindig emlékezni kell

2020 a nemzeti összetartozás éve, és a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell – mondta Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Pedagógus Táborának megnyitóján Sátoraljaújhelyen tegnap.