Szili Katalin: Trianonra mindig emlékezni kell

2020. július 21., kedd, Világfigyelő

2020 a nemzeti összetartozás éve, és a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell – mondta Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Pedagógus Táborának megnyitóján Sátoraljaújhelyen tegnap.

  • Szili Katalin a megnyitón. Fotó: MTI / Vajda János
    Szili Katalin a megnyitón. Fotó: MTI / Vajda János

Szólt arról is, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság együtt van, egy nemzethez tartozónak érzi magát, és valósággá vált, amit az alaptörvény megfogalmazott, hogy felelősséget viselünk egymásért. Hozzátette, ennek nem lenne szabad pártpolitikai vita tárgyává válnia. Szerinte három kérdésben egyetért a magyarság. Az egyik az állampolgárság, a másik a választójog, a harmadik pedig a határon túl élők autonómiája.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti identitás megőrzése a huszonegyedik században különösen fontos. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját identitását megőrizze, ebben valamennyiünknek fontos szerepünk, missziónk van. Rendkívül fontosnak nevezte a magyarság megőrzését, mint mondta, jó lenne, ha száz, kétszáz, ötszáz év múlva is lenne magyar szó a Kárpát-medencében. Mindannyiunkat ez vezérel, a pedagógusok vállára nagy súly nehezedik – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2020-07-21: Világfigyelő - :

Több száz járványgóc ellenére nem tartanak újabb hullámtól (Franciaország)

Franciaországban 400–500 koronavírusos járványgócot tartanak jelenleg nyilván és ellenőrzés alatt az egészségügyi hatóságok, de nem fenyeget második hullám – mondta tegnap Olivier Véran egészségügyi miniszter, miközben a kormány az egész országban kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános zárt helyeken. A járvány erősödésének aggasztó jeleit érzékeljük az országban – ismerte el a tárcavezető.
2020-07-21: Belföld - :

Majdnem ezer új fertőzés, majdnem 300 súlyos beteg

Újabb rekordokat döntött a koronavírus-járvány Romániában: a legutóbbi 24 óra alatt 994 új fertőzést igazoltak (17 204 tesztből) és 36 halálesetet jegyeztek.