Hegyi-kerékpározásEzüstérem az országos bajnokságról

2020. július 22., szerda, Sport

A sepsiszentgyörgyi Molnár Ede a tavalyhoz hasonlóan idén is ezüst­éremmel zárta a Cross-Country Marathon (XCM) országos bajnokságot, amelynek július 19-én Szebenjuharos adott otthont.

  • Fotó: Hila Tibi
    Fotó: Hila Tibi

A versenyzőknek nehéz emelkedőkkel és ereszkedőkkel tarkított, 70 kilométeres pályán kellett tekerniük, és bár a viadal előtti napon nagyon sok eső esett, a kijelölt útvonalon nem volt nagy sár. A megmérettetésen összesen 65 kerékpáros állt rajthoz, az elit férfiak kategóriában a 24 éves háromszéki sportoló mellett további 26 versenyző tette próbára magát, közülük ketten Franciaországból érkeztek, egyikük többszörös amatőr francia bajnok. A résztvevőknek a 3000 méteres szintkülönbség is komoly kihívást jelentett, többek között a sepsiszentgyörgyi versenyzőnek is, aki az utolsó kilométereken bukta el az aranyérmet, amely így csapattársa, a 28 éves Bogdan Duca nyakába került, a bronzérmes pedig Vlad Dobre lett, mivel a más nemzetiségű sportolók, vagyis Plantet Pierre-Geoffroy eredményét nem veszik figyelembe az országos bajnokságon.

„Sokat készültem az országos bajnokságra, jól is éreztem magam, mégsem sikerült megszereznem az aranyérmet. A kijelölt táv nagy részében az élen haladtam, sőt, 5 kilométerrel a vége előtt több mint háromperces előnyöm volt. Az utolsó hegy, ahol több kilométert tekertünk felfelé, nagyon megfogott, a csapattársam, Bogdan Duca pedig ezt kihasználva ledolgozta a hátrányát és behúzta az első helyet. Örülök a győzelmének, hiszen eddigi karrierje első bajnoki címe ez. Sajnálom persze, hogy nem tudtam megismételni a tavalyelőtti eredményt és nem lettem első. A köves és gyökeres talaj megnehezítette a versenyzést, igazán fárasztó viadal volt, kihajtottam magamból mindent” – nyilatkozta lapunknak Molnár Ede, aki július 23. és 26. között a Hátszegen rendezett négynapos szakversenyen teszi próbára magát, ahol 250 kilométert és 9000 méter szintkülönbséget kell legyőznie.

Eredmények, elit férfiak: 1. Bogdan Duca (Dinamo-BikeXpert-Superbet Racing Team) 4:27:55 óra, 2. Molnár Ede (Dinamo-BikeXpert-Superbet Racing Team) 4:32:38, 3. Plantet Pierre-Geoffroy (Team New Cycling) 4:34:36, 4. Vlad Dobre (Giotti Victoria Palomar) 4:37:01, 5. Logigan Lucian (Scott Geiger Team) 4:39:10. (miska)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2020-07-22: Sport - Miska Brigitta:

Román Kupát Székelyföldre! (Labdarúgás)

Eddigi története legfontosabb mérkőzése előtt áll a kilenc évvel ezelőtt alapított Sepsi OSK labdarúgócsapata. A piros-fehérek ma 20 órától a FCSB ellen lépnek pályára a Román Kupa 2019–2020. évi idényének döntőjében, amelyet a ploiești-i Ilie Oană Stadionban rendeznek. A székelyföldi csapat először jutott a kupasorozat fináléjába, így értelemszerűen először emelhetné magasba a trófeát. A bukaresti együttes huszonharmadszor nyerhet kupadöntőt. A Sepsi OSK hétfőn jelentette be, hogy a szurkolók két óriáskivetítőn élőben nézhetik a döntőt a sepsiszentgyörgyi stadionban, amelyre egylejes jelképes áron értékesítették a jegyeket, a lelátókra azonban csak 500 nézőt engedhetnek be.
2020-07-22: Magazin - :

Könyv a magyar Szent Korona legszebb ékkövéről

Fiume – Egy közép-európai város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában címmel jelent meg frissen Juhász Imre könyve a Heraldika Kiadó gondozásában. A kötet lektora Horváth Attila jogtörténész, alkotmánybíró, előszavát Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke írta, ezért az Alkotmánybíróság épületében mutatták be július 14-én. A Heraldika Kiadó tulajdonosa, vezetője 2019 óta a baróti Demeter László muzeológus. A könyvbemutatóról Identitásunk miatt fontos a múlt szisztematikus feldolgozása címmel jelent meg tudósítás a Demokrata című lapban. Alább ezt közöljük.