Kolozsvári Magyar NapokA helyzethez igazodva megtartják

2020. július 23., csütörtök, Magazin

Szabadtéri, online és csökkentett létszámú beltéri programokkal készülnek a 11. Kolozsvári Magyar Napokra, amely idén a helyi kulturális értékekre összpontosítva, rövidített programmal augusztus 19. és 21. között, a járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával zajlik – közölték a szervezők.

A Kárpát-medencei magyarság egyik kiemelt találkozója és a kolozsvári magyarság ünnepévé fejlődött Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt évek során szervezettségből és rendezettségből folyamatosan példát mutatott, ezért – továbbra is bízva a résztvevők felelősségteljes magatartásában – úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány ellenére is megszervezik a kulturális programsorozatot. Mivel a járványhelyzet Romániában súlyosbodni látszik, a szervezőcsapat alternatív forgatókönyveket is kidolgozott.

Idén elmaradnak a tömegrendezvények, helyettük a kisebb csoportos találkozások kerülnek előtérbe, amelyek a jelenlegi szabályok szerint 500 fő részvételével tarthatók meg, de a részvételt szigorú feltételekhez kötik. A rendezvénysorozat egyik különlegessége egy online közvetítéssorozat, amely a három nap során folyamatosan elérhető, így azok otthonaiba is becsempészi a Kolozsvári Magyar Napok különleges hangulatát, akik a korlátozások miatt nem tudnak személyesen részt venni a programokon. A folyamatos élő kapcsolásokkal, valamint az online is elérhető koncertekkel, beszélgetésekkel és egyéb programokkal próbálják biztosítani a szervezők, hogy senki ne maradjon le a számára kedves eseményről. A rendezvények döntő többsége szabadtéri lesz, a fő helyszín a Főtér, a Farkas utcai templom, a Romkert, a Szentegyház utca 4. szám alatti udvar, valamint a Bánffy-udvar. A programok többségén a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát augusztus első napjaiban teszik közzé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2020-07-23: Magazin - :

A Millerrel támadnak az amerikaiak (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Talán vagy tíz évvel ezelőtt valamelyik sepsiszentgyörgyi diszkontáruházban vettem egy-két üveg Millert, de hiába kutattam az emlékeim között, semmit nem tudtam felidézni erről a seritalról.
2020-07-23: Magazin - :

Szépül az egri vár

Egerben átadták hétfőn a vár helyreállított Zárkándy-bástyáját. A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített füles bástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található. Sajátossága, hogy az Eger–Putnok vasútvonal a vár keleti fala és a bástya között halad el, fizikailag is leválasztva így a védművet a teljes komplexumról.