Szépül az egri vár

2020. július 23., csütörtök, Magazin

Egerben átadták hétfőn a vár helyreállított Zárkándy-bástyáját. A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített füles bástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található. Sajátossága, hogy az Eger–Putnok vasútvonal a vár keleti fala és a bástya között halad el, fizikailag is leválasztva így a védművet a teljes komplexumról.

  • A helyreállított Zárkándy-bástya. Fotó: MTI / Komka Péter
    A helyreállított Zárkándy-bástya. Fotó: MTI / Komka Péter

A kivitelezés során mintegy 3000 köbméter követ és 2000 köbméter földet mozgattak meg, a felújítás eredményeként az eddig 300 méter hosszú aknafigyelő folyosó további 150 méterrel bővült. Ebből százméternyi látogatható lesz, míg a bástya belső udvarát rendezvénytérként is szeretnék hasznosítani a jövőben.

Mirkóczki Ádám polgármester az ünnepségen kiemelte: a vár nem csupán az egriek szívügye, az egyszerre Magyarország, a keresztény kultúra és a hazafiság szimbóluma. Ezt az épített örökséget éppen ezért nemcsak óvni és őrizni kell, hanem szükség van a fejlesztésére is – tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy lépésről lépésre elkészüljön a létesítmény többi, még felújításra, kialakításra váró része is. Bejelentette: terveik szerint a rekonstrukció következő eleme egy függőhíd lesz, amely új attrakcióként egyszerre jelent majd plusz vonzerőt és könnyíti meg, illetve teszi élményszerűbbé a Dobó István Vármúzeumba látogatók mozgását.

Habis László korábbi polgármester az eseményen hangsúlyozta: a vár nemzetközileg ismert erődítmény, amelyhez a magyar történelem dicsőséges fejezetei kapcsolódnak. Ennek alapján vált korábban a parlament döntése értelmében nemzeti emlékhellyé. Felidézte, hogy az elmúlt időszakban fontos beruházások készültek el a létesítmény falai között: megújult és látogathatóvá vált a Szép bástya, a Török kert, helyreállították a kálváriát, létrejött egy új sétány, korszerűsítették a vár közműrendszerét, és nagy jelentőségű fejlesztés történt a kazamatákban is. A Modern városok program keretében Eger rehabilitációs stratégiai céljainak egyikeként a vár állagmegóvó felújításának folytatását fogalmazta meg – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-23: Magazin - :

A helyzethez igazodva megtartják (Kolozsvári Magyar Napok)

Szabadtéri, online és csökkentett létszámú beltéri programokkal készülnek a 11. Kolozsvári Magyar Napokra, amely idén a helyi kulturális értékekre összpontosítva, rövidített programmal augusztus 19. és 21. között, a járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával zajlik – közölték a szervezők.
2020-07-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

SzabadTéri programsorozat Kézdivásárhelyen
A Vigadó Művelődési Ház szervezésében a Perkő Néptáncegyüttes Táncbanforgó című szabadtéri előadása ma 20 órától látható a Wegener parkban (esőnap: 25., szombat 20 óra).