Böngészhető a magyar webarchívum

2020. július 23., csütörtök, Család

Tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett „webaratások” eredményei között kutathatnak az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyilvánosan is elérhetővé vált webarchívumában.

Az Országos Széchényi Könyvtár már a kétezres évek elején felismerte, hogy nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumok megőrzésére van szükség, hanem az illékony online tartalmak mentésére is. 2020 márciusától az OSZK webarchívuma nyilvánosan is elérhetővé vált a webarchivum.oszk.hu honlapon. A nemzeti könyvtár web­archívuma azzal a céllal jött létre, hogy képet nyújtson az egy adott időszakban nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt és a kulturális örökség részét képező online tartalomkínálatról, a hungarikumok körébe tartozó elektronikus anyagokról – írják az OSZK MTI-hez eljuttatott közleményében.

A dokumentumok gyűjtése háromféleképpen történik: a legfontosabb magyar webhelyekről válogatva, a kiemelt események kapcsán, továbbá „web­aratással”, általános jelleggel a magyar webtérről. A tematikus és eseményalapú aratások mellett az OSZK évente egy-két alkalommal igyekszik a magyar webtér minél nagyobb részéről pillanatfelvételt készíteni, vagyis néhány nap alatt lementeni több százezer honlapot a kezdőoldaltól legalább két szint mélységig.

Az aktuális hírek, kiemelt események aloldalára az OSZK heti rendszerességgel menti a koronavírus-járványról szóló magyar nyelvű híreket és információkat, köztük a nagyobb hazai és határon túli híroldalak témával foglalkozó cikkeit. A megújult honlapon külön érhetők el tartalmak a felhasználók, a tartalomgazdák, a téma iránt érdeklődő szakemberek és az újságírók számára. Egy űrlapot kitöltve bárki javasolhatja mindazon magyar webhelyek, online információforrások aratását, amelyeket érdemesnek tart hosszú távon is megőrizni – áll a közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1898
szavazógép
2020-07-23: Család - :

Boldogság – másként

Ha most valaki arra kérne, hogy meséljük el, mikor éreztük magunkat valóban boldognak, mit válaszolnánk? Milyen életszakaszok, pillanatok jutnának az eszünkbe? Ha egy gyors meghatározást szeretnénk, talán mondhatnánk azt, hogy a boldogság egy olyan állapot, amire mindannyian törekszünk, és lehetőleg életünk végéig szeretnénk megmaradni benne. De vajon mi a boldogság
valójában?
2020-07-23: Család - :

A csiperkefélék 2.

Carolus Clusius és Beythe István szójegyzékében a csiperke chöpörke néven szerepel (1584). A szó alakváltozatai közül a XVII. század legelejéről ismeretes a cseperke és csiperke is. Benkő József tsiperke, tsöpörke (1783), Mátyus István tseperke néven említi (1787).