A csiperkefélék 2.

2020. július 23., csütörtök, Család

Carolus Clusius és Beythe István szójegyzékében a csiperke chöpörke néven szerepel (1584). A szó alakváltozatai közül a XVII. század legelejéről ismeretes a cseperke és csiperke is. Benkő József tsiperke, tsöpörke (1783), Mátyus István tseperke néven említi (1787).

Székely népi elnevezései: csipërke (ez a leggyakoribb a Székelységben), csapirka (Gyergyóban), cseperke(gomba) (Kézdiszék), cseperű(gomba) (Nyárád mente), csipörke (Nyikó mente) stb.

Vannak olyan vidékek, ahol gomba jelentéssel használják leggyakrabban a csiperke szót, a délvidéki Szlavóniában minden gomba csöpörke, sokfelé az Alföldön pedig a csiperke „a gomba”, mást nem is nagyon ismernek rajta kívül. Itt kell említést tennünk arról, hogy sampion neve is ezt az egyszerűsítést takarja, ennek alapja a francia champignon szó, amely gombát jelent, a termesztett változat ugyanis főleg Franciaországból jutott el sokfelé egykoron. Olyan esettel is találkoztam, hogy egy gombavizsgáló latin névként tálalta nekem a sampiont, amivel csak annyiban nem tévedett, hogy újlatin nyelvből, a franciából került hozzánk a szó. Egyetlen gombafélénk a csiperke, mely esetében több gomba jelentésű idegen szót is használunk a megnevezésére: a pecérke, picsirti stb. különféle, csiperkére vonatkozó szláv szavak változatai a magyarban.

A kitüntetettség jele az, amikor valamelyik gombafaj gyűjtését, keresését, szedését külön szóval, kifejezéssel emlegetik, így beszélnek Sepsiszéken csiperkészésről (Agaricus spp.) is. Kivételes adattal szolgál Benedek H. Erika a moldvai Csíkból: csiperke (Agaricus campestris), nem tartják ehetőnek. A legtöbb helynevünk a vargányához kapcsolódik, de névadó lehet a csiperke is: például egy lemhényi dűlőnév viseli a Csiperkésdomb nevet, amelynek Csüpörkésdomb alakváltozata is fennmaradt. A mezei csiperkére utaló elnevezés Csiperkés az udvarhelyszéki Csehétfalván, a háromszéki Lemhényben és Teleken. Két gombás helynév esetében tudunk ejtésváltozatok meglétéről (Cseperkés, Csüperkés, Csiperkés, illetve Csiperkésdomb és Csüpörkésdomb).

A Cseperka, Csiperke, Cseperke régi magyar női nevek, melyek valamikor ráadásul a leggyakoribbak közé is tartoztak.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1900
szavazógép
2020-07-23: Család - :

Böngészhető a magyar webarchívum

Tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett „webaratások” eredményei között kutathatnak az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyilvánosan is elérhetővé vált webarchívumában.
2020-07-23: Család - :

Gyermekeink