Szexuális botrány a francia belügyminiszter körül

2020. július 23., csütörtök, Világfigyelő

Két héttel a kinevezése után olyannyira nem csitul a belpolitika vita Gérald Darmanin francia belügyminiszter körül, hogy már a kormánytöbbség egy része is problematikusnak tartja, hogy egy feltételezett nemi erőszak miatt vizsgálat alatt álló politikus felügyeli a rendőrséget.

  • Gérald Darmanin zavartan nyilatkozik. Fotó: Tek Deeps
    Gérald Darmanin zavartan nyilatkozik. Fotó: Tek Deeps

A 37 éves Gérald Darmanin a modern francia történelem legfiatalabb belügyminisztere, Nicolas Sarkozy egykori jobboldali államfő (2007–2012) politikai felfedezettjének számít, 2017-ben csatlakozott a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron táborához, korábban a költségvetési tárcát vezette.

Egy állítólagos 2009-es nemi erőszak miatt két héttel a belügyminiszteri kinevezése előtt a semmítőszék döntése nyomán újraindult ellene az az eljárás, amelyet korábban már lezárt az ügyészség. Ezért az új kormány július 6-i hivatalba lépése óta minden nyilvános megjelenését feminista szervezetek heves tüntetései kísérik.
Kormányzati források szerint leginkább az a kínos az egészben, hogy az ügy várhatóan nem ér véget egyhamar, s akár a következő, 2022-es választásokig zavarhatja a kormány munkáját.

A Le Monde napilapban múlt héten csaknem száz feminista aktivista és politikus antifeminista fordulatnak nevezte Darmanin belügyminiszteri kinevezését, amely szerintük rossz fényt vet Franciaországra.

Rágalomhadjárat folyik ellenem, senkinek nem kívánom, hogy alaptalanul vádolják, nem kívánom a legrosszabb ellenségemnek sem, hogy olyan boszorkányüldözés áldozata legyen, mint amilyen ellenem folyik – mondta a miniszter néhány nappal ezelőtt egy rádióinterjúban. A miniszter emlékeztetett, hogy a bíróság már három alkalommal lezárta az ügyet bűncselekmény hiányában. Szerinte az ellene irányuló polémiának elsősorban politikai okai vannak, amelyek célja a kormány és a köztársasági elnök meggyengítése.

A 2009-es eset miatti feljelentés 2017-ben az után érkezett, hogy Gérald Darmanin az előző kormány tagja lett. A panaszos, a jelenleg 48 éves Sophie Patterson Spatz 2009-ben azért fordult az akkor jobbközép párt jogi osztályának munkatársaként tevékenykedő fiatal politikushoz, hogy járjon közbe egy, ellene 2004-ben hozott ítélet semmissé nyilvánításában. A nőt azért ítélték el, mert megzsarolta és telefonon zaklatta a volt barátját. A nő azt állítja, hogy Darmanin szexuális szolgáltatásokért cserébe segítséget ígért neki, majd megerőszakolta.

Darmanin nem tagadja a szexuális kapcsolat tényét, de azt állítja, hogy az a nő beleegyezésével történt. Az ügyet először vádemelés nélkül lezárták, majd a semmítőszék 2019 novemberében elrendelte az ügy vádemelés nélküli lezárásának felülvizsgálatát, de a miniszter ennek ellenére a kormány tagja maradhatott. Belügyminiszteri kinevezése azért keltett megrökönyödést, mert Gérald Darmanint a jövőben azok a rendőrök fogják még egyszer kihallgatni az ügyben, akik az ő felügyelete alá tartoznak, azaz jogi szakértők szerint összeférhetetlenségi problémák merülhetnek fel.

Jean Castex miniszterelnök több interjúban is az ártatlanság vélelmére hívta fel a figyelmet, illetve emlékeztetett arra, hogy az ügyet már többször lezárták. Emmanuel Macron államfő pedig a július 14-i televíziós interjújában jelezte, hogy férfiak közötti bizalmas viszony keretében tisztázta az ügyet Darmaninnel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-23: Világfigyelő - :

Erősíteni kell az országok közötti összeköttetéseket (Közép-Európa versenyképességének javítása)

Közép-Európa versenyképességének javításához növelni kell az ott lévő országok közötti összeköttetéseket a közlekedés és az energia terén is, ezért fontos lépés, hogy Magyarország és Szlovénia között bővíteni fogják a határátkelőhelyek számát, és nagy hangsúlyt helyeznek a két ország villamosenergia- és gázvezeték-hálózatának összekapcsolására is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten, miután hivatalában fogadta Jernej Vrtovecet, Szlovénia infrastruktúrafejlesztési miniszterét.
2020-07-23: Világfigyelő - :

Közösen kell fellépni a biztonságért

A magyar és a szlovák védelmi miniszter tegnapi találkozóján egyetértett abban, hogy Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni. Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője a Jaroslav Naď-dal tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyformán látják, érzik, tapasztalják, mi történik a nagyvilágban és Európában. Azt is látják, hogy ezekkel a kihívásokkal szemben csak közös erővel, közös akarattal, közös munkával tudnak sikeresen védekezni – tette hozzá.