Közösen kell fellépni a biztonságért

2020. július 23., csütörtök, Világfigyelő

A magyar és a szlovák védelmi miniszter tegnapi találkozóján egyetértett abban, hogy Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni. Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője a Jaroslav Naď-dal tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyformán látják, érzik, tapasztalják, mi történik a nagyvilágban és Európában. Azt is látják, hogy ezekkel a kihívásokkal szemben csak közös erővel, közös akarattal, közös munkával tudnak sikeresen védekezni – tette hozzá.

  • Jaroslav Naď és Benkő Tibor. Fotó: MTI / Soós Lajos
    Jaroslav Naď és Benkő Tibor. Fotó: MTI / Soós Lajos

Jaroslav Naď jelezte, hogy a Magyarország által Közép-Európa biztonsága érdekében létrehozandó, hadosztály szintű parancsnokság előkészítő munkáiban Szlovákia is szeretne aktívan részt venni. Emellett abban is megállapodtak, hogy minél előbb aláírják a közös légtérfelügyeletről szóló megállapodást.

Benkő Tibor közölte: Magyarország és Szlovákia is nagy lépéseket tesz a haderőfejlesztésben, különböző projektek indultak, amelyek közös megvalósításáról is tárgyaltak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szlovák katonák ugyanolyan feladatokban vettek részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint a magyarok. Egy kivétellel, mert ők nem küldtek katonákat a létfontosságú vállalatokhoz. Ugyanakkor a kórházakban ott voltak, részt vettek a határzárásban, őrzésvédelmi feladatokat is elláttak, közreműködtek a kormány által meghozott szabályok betartásában – közölte.

Jaroslav Naď hangsúlyozta, hogy nem csak védelmi miniszterként, hanem a Szlovák Köztársaság kormányának tagjaként érkezett, hogy igazolja a két ország közötti jó kapcsolatokat. Elmondta: két nap alatt hasznos, tárgyilagos tárgyalásokat folytattak, amelyek során az Európai Unión, a NATO-n, a visegrádi együttműködésen belüli, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztettek. Kiemelte: a védelmi politika és ipar területén is több együttműködési lehetőségről, közös projektről tárgyaltak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-23: Világfigyelő - :

Szexuális botrány a francia belügyminiszter körül

Két héttel a kinevezése után olyannyira nem csitul a belpolitika vita Gérald Darmanin francia belügyminiszter körül, hogy már a kormánytöbbség egy része is problematikusnak tartja, hogy egy feltételezett nemi erőszak miatt vizsgálat alatt álló politikus felügyeli a rendőrséget.
2020-07-23: Világfigyelő - :

A kompromisszumról a közös fellépés döntött (EU-csúcs)

A brüsszeli EU-csúcstalálkozón Lengyelország a visegrádi csoporttal és a közép-európai országokkal együtt az egyik meghatározó hangot jelentette, ez a hang döntött végül a kompromisszumról, a győzelemről – szögezte le tegnapi parlamenti beszámolójában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.