EU-csúcsA kompromisszumról a közös fellépés döntött

2020. július 23., csütörtök, Világfigyelő

A brüsszeli EU-csúcstalálkozón Lengyelország a visegrádi csoporttal és a közép-európai országokkal együtt az egyik meghatározó hangot jelentette, ez a hang döntött végül a kompromisszumról, a győzelemről – szögezte le tegnapi parlamenti beszámolójában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

  • Mateusz Morawiecki tájékoztatja a parlamentet. FOTÓ: ADAM GUZ / KPRM
    Mateusz Morawiecki tájékoztatja a parlamentet. FOTÓ: ADAM GUZ / KPRM

A koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását szolgáló alapról szólva Morawiecki elmondta: Németország és Franciaország vezetésével több tagállamot sikerült meggyőzni arról, hogy egy nagy újjáépítési tervre van szükség, miután az Európai Uniónak – az Európai Bizottság véleménye szerint – idén és a jövő évben mintegy másfél ezer milliárd eurós beruházási deficitje lesz.

Ahhoz, hogy a helyreállítási alapból Lengyelország is részesülhessen, sok ügyességre, szövetségépítésre volt szükség: a csúcstalálkozón ugyanis többen ellenezték ezt, azzal érvelve, hogy Lengyelországban – valamint Csehországban és Magyarországon is – a járványt és ennek gazdasági következményeit hatékonyan kezelik – mondta el a lengyel kormányfő. A tárgyalási siker nemcsak Lengyelország győzelme, hanem az európai szolidaritásé is – jelentette ki.

Elmondta: a helyreállítási alapról, valamint a 2021–2027-es uniós keretköltségvetésről elfogadott megállapodás szerint Lengyelország a tagállamok közül az első helyen szerepel az összes lehívható eszközt tekintve. A kohéziós alapokból például mintegy 70 milliárd eurót kaphat, e tekintetben is az első helyen áll a haszonélvezők között.

A források elősegítik a kiegyensúlyozott lengyel gazdasági modell folytatását, többek között a további infrastrukturális fejlesztéseket szolgálják, de a mezőgazdasági támogatások az uniós szinthez történő felzárkóztatását is lehetővé teszik – folytatta Morawiecki. A támogatandó projektek között nevezte meg többek között az épülő Via Carpatia közlekedési folyosót.

Rámutatott: a Brüsszelben született megállapodás szerint a következő uniós költségvetési keret értéke több mint 1,7 ezer milliárd euró, Lengyelország ebből több mint 158 milliárd eurót kap, ebből több mint 140 milliárd eurót támogatások formájában.

A helyreállítási alapban 750 milliárd eurót helyeznek el, a forrást az Európai Bizottság szerzi meg hitelfelvétellel. A pénz nagyobbik részét, 390 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások formájában osztják szét a tagállamok között, további 360 milliárd eurót pedig kedvezményes kamatozású hitelek formájában. Lengyelországnak a támogatásokból 124 milliárd, a hitelekből pedig 160 milliárd euró jut.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-23: Világfigyelő - :

Közösen kell fellépni a biztonságért

A magyar és a szlovák védelmi miniszter tegnapi találkozóján egyetértett abban, hogy Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni. Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője a Jaroslav Naď-dal tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyformán látják, érzik, tapasztalják, mi történik a nagyvilágban és Európában. Azt is látják, hogy ezekkel a kihívásokkal szemben csak közös erővel, közös akarattal, közös munkával tudnak sikeresen védekezni – tette hozzá.
2020-07-23: Máról holnapra - Mózes László:

Rekordok országa

Naponta emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, tegnap már az ezret is meghaladta az újonnan azonosított esetszám. Rekordok dőlnek meg folyamatosan, sugározzák a hír- és médiaoldalak, és ami a növekedést illeti, igazuk is van.