LabdarúgásMagyarellenes FCSB-ünneplés

2020. július 23., csütörtök, Sport

Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulásba torkollott a FCSB játékosainak és szurkolóinak közös ünneplése, miután a fővárosi együttes 1–0-ra nyert a története során először döntőbe jutó Sepsi OSK ellen a Román Kupa-fináléban. Mivel a romániai mérkőzések továbbra is zárt kapusak, a fővárosi ultrák a Ploiești-ről való hazatérést követően ünnepelték a 2015 után ismét kupát nyerő bukaresti csapatot. Az immár huszonháromszoros kupagyőztes fővárosi együttest mintegy kétszáz szurkoló várta az edzőközpont előtt. Az ultrák és a játékosok is figyelmen kívül hagyták a koronavírus-járvány miatti távolságtartási szabályokat, és együtt énekelték a román ultrák szélsőségesen magyarellenes, xenofób rigmusait. A tűrhetetlen megnyilvánulásra reagálva a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszlevelet küld az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, a Román Labdarúgó-szövetséghez (FRF) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez (FIFA).

  • Fotó: Facebook / Cupa Romaniei
    Fotó: Facebook / Cupa Romaniei

Az ünneplésről készült videofelvétel szerint sem a pirotechnikai eszközök használata, sem pedig a gyűlölködő rigmusok éneklése nem zavarta az FCSB játékosait és szakmai stábját. A labdarúgók Gheorghe Mustață, a szurkolói csoport egyik szélsőséges vezetőjének irányításával többször is lelkesen énekeltek trágár és magyarellenes rigmusokat – „Románia a mi országunk, és lep...k a ti Magyarországotokat. Lesz....k, hazátlanok! (România e țară noastră și ne p...m pe Ungaria voastră. Să-ți dăm la m...e, bozgore) –, majd a „karmester” motivációs beszédet tartott a játékosoknak. A vezérszurkoló egyébként a közelmúltban töltötte le 6 éves börtönbüntetését – erőszakos cselekedetekért, gyilkossági kísérletért és zsarolás miatt elítélték.

A történtekre Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke is reagált, jelezve, hogy a FCSB 20 és 100 ezer lej közötti büntetést kockáztat a magyarellenes megnyilvánulással. „Nem tudom megmagyarázni az ilyen kirohanásokat, különösen ezekben a nehéz időkben” – mondta Asztalos. A testület elnöke szerint megvárják, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) foglalkozik az esettel vagy sem, ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy súlyosabb szankciókat kell alkalmazni a hasonló esetekben a jövőben, együttműködve a szakszövetséggel. Asztalos Csaba a Gazeta Sporturilor napilapnak adott nyilatkozatában kiemelte, a magyarok mindig hozzájárultak a romániai sport sikereihez, és a FCSB kötelékében is megfordultak magyar nemzetiségű edzők és játékosok, például Jenei Imre vagy Bölöni László.

Az incidens mellett nem megy el szó nélkül a Sepsi OSK sem, a klub csütörtökön közösségi oldalán reagált a kupagyőztes csapat szurkolóinak magyarellenes megnyilvánulására. „Nem a diszkriminációra! A Sepsi OSK vezetősége mélységes csalódással vette tudomásul, hogy továbbra sem szűnnek a csapatunkat célzó idegengyűlölő, xenofób szurkolói megnyilvánulások. Lapértesülések szerint a Román Kupa döntőjét követően a győztes FCSB szurkolói magyarellenes rigmusokkal ünnepelték a Sepsi OSK elleni sikert, de az esetről készült videofelvételen az is látszik, hogy a bukaresti csapat játékosait sem zavarták az uszító megnyilvánulások. A Sepsi OSK elítéli a szélsőséges megnyilvánulások jelenlétét a sport világában és arra kéri az illetékes hatóságokat, hogy hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket. Az FCSB klubtól pedig elvárjuk, hogy nyilvánosan is határolódjon el az esettől. A Sepsi OSK reményét fejezi ki, hogy a jövőben a klubok olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek toleranciára és a különböző közösségek tiszteletben tartására ösztönzik a szurkolókat” – olvasható a közleményben.

A piros-fehér mezes labdarúgóknak nem marad sok idejük a pihenésre, ugyanis vasárnap 16 órától az FC Voluntari vendégeként lépnek pályára az Anghel Iordănescu Stadionban az alsóházi rájátszás 11. fordulójában. A Leo Grozavu és a Mihai Teja irányította csapatnak is 28 pontja van, előbbi a playoutban a negyedik, utóbbi a harmadik helyet foglalja el. Az élvonalban eddig kilencszer néztek farkasszemet egymással, a sepsiszentgyörgyi alakulatnak mindössze egyszer sikerült begyűjteni a három pontot, négyszer a Voluntari győzött, négyszer pedig döntetlent játszottak.

 

Kéthetes karanténban a Dinamo

Az Ilfov Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatta az FC Dinamo csapatát, hogy a teljes keretnek kéthetes kötelező karanténba kell vonulnia. Az élvonalbeli bajnokság nem áll le, így a fővárosi klub a következő mérkőzésein valószínűleg a korosztályos játékosaival lép pályára, máskülönben játék nélkül 3–0-ra elveszti a találkozókat.

Az alsóházi rájátszásában utolsó előtti helyen álló, és a jelenlegi körülmények között a bennmaradás kiharcolására szinte esélytelen bukaresti csapatnál tömeges megfertőződés történt az utóbbi napokban: 18 játékos koronavírustesztje lett pozitív, így a felelős hatóság úgy döntött, hogy a csapat teljes játékoskeretének augusztus 5-ig karanténba kell vonulnia, függetlenül attól, hogy kinek milyen teszteredményei vannak.

A Hivatásos Labdarúgó Liga egyelőre elhalasztotta a Dinamo mérkőzéseit, a bajnokságot viszont nem függesztették fel, továbbra is a pályán szeretnék befejezni azt. Megtárgyalják a kialakult helyzetet a fővárosi együttes képviselőivel, valamint a pontvadászat befejezésének lehetőségeiről is egyeztetnek. Ha az egyes találkozókat már nem lehet elhalasztani, a fővárosi klubnak ifjúsági játékosokkal kell pályára lépnie, másképp zöld asztalnál elvesztik az adott mérkőzést.

A felsőházi rájátszás 9. fordulójának programja: Medgyesi Gázmetán–FCSB (szombat, 21 óra), Kolozsvári CFR–FC Botoșani (vasárnap, 21 óra), Astra Giurgiu–Craiova (szerda, 20.30 óra). Az alsóházi rájátszás 11. fordulójának programja: Academica Clinceni–Jászvásári Poli (szombat, 15.30 óra), FC Viitorul–Chindia Târgoviște (szombat, 18 óra), FC Voluntari–Sepsi OSK (vasárnap, 16 óra), az FC Dinamo–FC Hermannstadt mérkőzést elnapolták. A találkozókat a Digi Sport, a Telekom Sport és a Look Sport/Plus élőben közvetíti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4454
szavazógép
2020-07-23: Belföld - :

Tovább növekszik a fertőzöttek száma

1112 új fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában 20.085 teszt után, így a járvány kezdetétől országszinten 41 275-en kapták el a koronavírust. Ez már a második nap, amikor ezernél több új esetet jegyeznek Romániában, ahol eddig 1.030.692 tesztet végeztek.
2020-07-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Családi értékek a KultúrParkban
A sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán július 26-án, vasárnap 18 órától az Életünk a tánc, avagy családi ki mit tud című néptáncelőadásra kerül sor a KultúrParkban, amelynek rendezője Tőkés Csaba Zsolt. Az előadásban három család tagjai vesznek részt: Dezső Tibor Attila református lelkész és családja, Mocsel Antal „Rémusz” őrkői hagyományőrző és családja, valamint Tőkés Csaba Zsolt néptáncoktató és családja.
Az előadásra a kedvezményes jegyek 5 lejbe, a teljes árúak 10 lejbe kerülnek. Jegyek a kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám) kaphatóak ma 9–16, pénteken 9–13 óráig, valamint a helyszínen az előadás előtt egy órával.