A központosítás csődje

2020. július 27., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Hogy Romániában a központosítás mértéke, illetve a központosításra való hajlam rendkívül magas, nem újdonság. Hogy a túlzott centralizáció sok jót nem eredményez, szintén nem újdonság. S ha eddig nem lett volna elegendő erre utaló bizonyíték, most látható, hova vezetett a koronavírus-járvány központosított kezelése.

Bár négy-öt megyében hetek óta növekszik a fertőzöttek száma, képtelenek voltak megfelelő intézkedéseket bevezetni a gócpontokon, a hatóságok csupán az elmúlt napokban kezdtek intézkedni néhány településen, ahol magas a fertőzöttek aránya. Tették ezt megkésve és bátortalanul, mert közelednek az önkormányzati választások, és egy-egy helység lezárása népszerűtlen intézkedés, ódzkodnak is ettől, mint ördög a tömjénfüsttől. Ráadásul a lakosságnak folyamatosan ugyanazt a vészjósló retorikát kell hallgatnia azokban a térségekben is, ahol a járványhelyzet kiegyensúlyozott.

Az elmúlt hetek történései arra utalnak, hogy noha a veszélyhelyzetet szabályozó paragrafusok lehetővé tették volna, hogy a járvány megfékezése érdekében helyi szinten hozzanak megszorításokat, a kormány kitűnő szakértői képtelenek voltak felismerni a regionális intézkedések fontosságát. Még csak nem is megyéket kellett volna korlátozni, hanem kritikus helyzetben lévő településeken, gócpontokon kellett volna időben és határozottan lépni. Csakhogy a hatalom, a kormány képtelen régiókban, kisebb térségekben gondolkodni, bizonyítja ezt az a tény is, hogy míg napi kétszáz koronavírusos fertőzött esetében márciusban rendőrállami módszerekkel lezárták az egész országot, most, az ezret is meghaladó esetszámnál szinte semmit nem cselekednek a gócpontokban, csak szajkózzák a szabályok betartására utaló felhívásaikat. Arról nem is beszélve, hogy már a járvány elején megtiltották a helyi, választott hatóságoknak a vírushelyzettel kapcsolatos tájékoztatást, annak ellenére, hogy egy település polgármestere, választott képviselő-testülete mégiscsak jobban tudja, mi történik a saját háza táján. Megtörtént, hogy a fővárosi, táblázatokat és számokat kezelő minisztériumi hivatalnokok, akik a megyeszékhelyekről elküldött információkat csöpögtetik vissza, adataikat késve és tévesen továbbították.

Járványügyi tekintetben a többhetes tétovázás nem csak mulasztása a kormánynak, hanem felelőssége is. Jól tükrözi a központosító mentalitást, azt, hogy nem tudnak és nem is akarnak kisebb térségekben, régiókban, helyi közösségek érdeke szerint gondolkodni, nem csupán politikai és közigazgatási szinten, hanem egészségügyi téren sem. Nem tudnak és nem is akarnak különbséget tenni azon megyék között, ahol kismértékű a fertőzés, illetve azok között, ahol a vírus terjedése már a közösségi szintet súrolja. És ez nem csupán epidemiológiai kérdés, hanem egy több évtizedes, mély gyökerű probléma: ismételten körvonalazódik az, hogy a mindenkori központi hatalom lenézi a kisebb vagy nagyobb térségeket, bizalmatlan velük szemben. Nagyobb baj, hogy noha mindez idejétmúlt, korszerűtlen államszervezési szemléletre, a centralizmust éltetők csődjére utal, mégis foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Készülnek az új uniós ciklusra

Bizakodóan nyilatkozott Antal Árpád a következő uniós költségvetés által kínált lehetőségekről. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban botrányosan későn, 2016 után indultak el a programok Romániá­ban – emiatt van, ahol csak mostanában írják alá a támogatási szerződéseket –, a 2021–2027-es időszakra azonban jobban készül Románia, mert „Bukarest is tanult”, Ludovic Orban kormányának európai alapokért felelős minisztere, Marcel Boloș pedig korábban az északnyugati fejlesztési régió igazgatója volt, és a másik oldalról pontosan látta, maga is megszenvedte azt, ami nem működött jól a központi adminisztrációban.
2020-07-27: Közélet - Iochom István:

Kivágták a gömbakácokat, de újakat ültetnek (Kézdivásárhely)

Teljes gőzzel zajlik a Molnár Józsiás utca felújítása. A munkálat főleg az ott lakók számára kellemetlenséggel és bosszúsággal jár, hiszen az utat teljes hosszában fel kellett ásni, hogy új vízvezetéket tudjanak lefektetni. Az utca korszerűsítését december 31-éig kell befejezni.