Továbbra is ezer fölött az új esetek száma

2020. július 27., hétfő, Belföld

Továbbra sem lassul a járvány Romániában, hétfőn 1104 új koronavírusos megbetegedésről tájékoztattak a hatóságok, így a nyilvántartott fertőzöttek száma már közel 46 ezer. A hétfő déli összesítés szerint Háromszékről nem jelentettek újabb esetet. Beszámoltak arról, hogy további 258 újratesztelés eredménye pozitív lett. Közölték azt is, hogy országszerte 6876 személyt kezelnek kórházban, közülük 353-at pedig intenzív osztályon ápolnak, illetve 19, a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet is jegyeztek, így ezek száma 2206-ra emelkedett.

  • Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro
    Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro

A járvány kezdete óta 25 794 pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, 3440 tünetmentesek voltak, így ők tíz nap után elhagyhatták a kórházat. Eddig több mint 1,1 millió teszt eredményét dolgozták fel az országban. A legutóbbi jelentés óta 7574-et hajtottak végre, 4877-et az eset meghatározása és az orvosi protokoll alapján és 2697-et kérésre.

Romániában átlagosan két hétbe telik, amíg a külföldi nyaralásra készülő, vagy egészségi állapotuk miatt aggódó emberek megtudhatják, hogy elkapták-e a koronavírus-fertőzést - írta hétfőn a G4Media hírportál. A lap számos magánklinikánál érdeklődött a vírus jelenlétét kimutató PCR-tesztek ára és a kialakult várólista felől: a mintavételt leghamarabb egy jászvásári klinikán szerdára sikerült előjegyezni, de a koronavírus-teszt eredményére itt is további öt munkanapot kell várni. Volt azonban olyan konstancai szolgáltató, ahol már csak októberre lehet feliratkozni a tesztelésre. A legtöbb bukaresti klinikánál átlagosan kéthetes várakozás után 340-390 lejért lehet elvégezni a koronavírus-tesztet. A saját kérésre végzett tesztek iránt ugrásszerűen megnőtt az igény országszerte, miután - a járvány rohamos terjedése miatt - számos ország negatív tesztektől tette függővé a román állampolgárok beutazását, vagy mentesítését a kötelező karantén alól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-07-27: Sport - Miska Brigitta:

Kétgólos vereség az FC Voluntari otthonában (Labdarúgás, 1. Liga)

A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházában az FC Voluntari másodszor is jobbnak bizonyult a Sepsi OSK csapatánál, amely a júniusban, hazai pályán elszenvedett vereség után, ezúttal az Anghel Iordănescu Stadionban 2–0 arányban maradt alul a Mihai Teja irányította együttessel szemben. Az Ilfov megyei gárda hárompontos előnyre tett szert a playoutban ismét az ötödik helyre visszacsúszó sepsiszentgyörgyi alakulattal szemben.
2020-07-27: Közélet - :

Pusztított a víz Kőröspatakon és Kálnokon

Kiadós eső nyomán léptek ki medrükből a patakok, víz árasztotta el a bennvalókat, utakat hétfőn Kálnokon és Kőröspatakon.