Csukás István-szobrot avattak Balatonszárszón

2020. július 28., kedd, Magazin

Szobrot avattak Balatonszárszón az idén 83 éves korában elhunyt Csukás István költő, író, ifjúsági szerző, a „Süsü atyja” tiszteletére szombaton. Balatonszárszó, Csukás István második otthona a díszpolgárság és a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt – hangzott el az ünnepségégen.

  • A szobor és alkotója, Megyeri János. Fotó: MTI / Vasvári Tamás
    A szobor és alkotója, Megyeri János. Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára beszédében úgy fogalmazott: „Az író alig jelent meg a nyilvánosság előtt, mégis, nem akad ember ebben az országban, ezen a nyelvterületen, akinek a neve hallatára ne jelennék meg az arca, a jellegzetes bajusza a kackiás bajuszpödrő mozdulatával, vagy ne azonosítaná nevét valamelyik hősével.” Emlékeztetett arra, hogy Csukás István, akit leginkább meseíróként ismer a közönség, remek költő is volt. Népszerű volt anélkül, hogy ezzel élt vagy visszaélt volna. Sok szeretetet tudott adni művein keresztül, aminek köszönhetően nagy szeretet övezte – mondta.

A Csukás Színházban tartott ünnepi megemlékezésen felszólaltak az írót személyesen ismerők is, művészek olvasták fel alkotásait. A színház bejáratnál elhelyezett, Megyeri János szobrászművész által készített Csukás István-mellszobor leleplezését követően kezdődött meg a Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejáték a Roxínház előadásában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1901
szavazógép
2020-07-28: Magazin - :

Síremléket kapott Szervátiusz Tibor szobrászművész

Felavatták Szervátiusz Tibor (1930–2018) szobrászművész, a nemzet művésze síremlékét, a Nap-kapu nevet viselő emlékművet, Kontur András alkotását Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában vasárnap, a szobrász 90. születésnapján
2020-07-28: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Az Óriáspince-tető árnyékában

A koronavírus miatt mondhatnánk, hogy árnyékba borult Maksa-Eresztevény és Sepsibesenyő. De ez így nem igaz, mert a járvány időszakában is dolgozott a községvezetés, talán még többet, mint azokban a „békeidőkben”, amikor minden idejüket a pályázatok és az örökölt helyzetek hivatalos tisztázása kötötte le. Jelképesen árnyékba csak a Székely vágta megtartása került, de a járványra itt nemigen lehet semmi mást ráfogni, mert a megkezdett munkálatoknak menniük kell, a mezőt meg kell dolgozni, az állatállományt naponta el kell látni – derült ki helyszíni látogatásunk során.