Magyarok kenyere: 15 millió búzaszem

2020. július 28., kedd, Gazdakör

Idén is meghirdették a Magyarok Kenyere Programot. Az akció keretében a Kárpát-medence magyarlakta vidékein dolgozó mezőgazdászoktól várnak adományokat, olyan termékeket, melyek később rászoruló magyar családokhoz jutnak el. A székelyföldi megyékben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte meg a gyűjtést, régiónként állítva fel gyűjtőpontokat.

  • A maksai Hodor János farmján rakják kamionra a burgonyaadományt a 2019-es Magyarok kenyeréhez.  A szerző archív felvétele
    A maksai Hodor János farmján rakják kamionra a burgonyaadományt a 2019-es Magyarok kenyeréhez. A szerző archív felvétele

A magyarokkenyere.hu weboldal szerint a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program – a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen és túl. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program vezetését a Magyarok Kenyere Alapítvány végzi. Az alapítvány rendkívül fontos szerepet tölt be a Magyarok Kenyere Program életében, mivel itt összegződig mindaz a tudás és tapasztalat, amely annak további bővítéséhez, még több adományozó és adományozott csatlakozásához szükséges. Megalakulása óta a nemzeti identitásunk, hagyományaink megőrzéséért és a nemzeti összetartozás erősítéséért küzd.

„Az elmúlt évben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is csatlakozott a programhoz, több mint 56 tonna adományt összegyűjtve a székelyföldi szociális intézmények és rászoruló családok számára. Idén ismét a gazdák segítségét kérjük, hogy egyetlen gyermek, beteg vagy rászoruló se kelljen lehunyja a szemét esténként üres hassal. Ajánlja fel terményeinek egy részét vagy járuljon hozzá a programhoz pénzadománnyal! Minden magyar számít!” – buzdít a szervezet hivatalos honlapján, a szekelygazda.ro weboldalon.

Az egyesület elnöke, Becze István megkeresésünkre elmondta: pillanatnyilag a lehetséges kedvezményezettek beazonosításán dolgoznak, ebben a folyamatban együttműködnek a magyar egyházak képviselőivel is. A különböző karitatív munkát végző szervezetek mellett feltérképezik azokat is, akik önhibájukon kívüli okok miatt kerültek nehéz helyzetbe. A dévai Szent Ferenc Alapítvány idén is a kedvezményezettek között lesz – húzta alá Becze.

Július 30-án, a magyarországi Szarvason kerül sor a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről és az anyaországból származó búza összeöntésére. Az eredeti tervek szerint a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete kisebb küldöttséggel vett volna részt a jeles eseményen, de koronavírus járvány miatt az elnök fogja képviselni a székelyföldi gazdákat.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének alapító tagja érdeklődésünkre megfogalmazta: egy olyan kezdeményezésről van szó, mely minden kétséget kizáróan hozzájárul a közösségi eszmék terjedéséhez, a nemzeti összetartozás érzésének kiteljesedéséhez. Alapvető, hogy mindez főként a mezőgazdászokra vonatkozik, de az adományok szétosztásával a magyar nemzeti összefogást testesíti meg, az egész nemzet részévé válik a program – mondta az igazgató. Az adományozási hajlamot tekintve Könczei aláhúzta: sikeres a program, önzetlenül segítenek a gazdák, sőt, akit eddig szólítottak meg, az is adakozási szándékáról adott biztosítékot.

Tavaly a háromszéki gazdák főként burgonyát adományoztak, több mint húsz tonnányi pityóka gyűlt össze. A teljes mennyiséget a Böjte Csaba atya nevével fémjelzett, dévai Szent Ferenc Alapítványnak adták át, onnan osztották szét a szervezet alintézményeinek. Idén még nem lehet tudni, kik lesznek az adományok haszonélvezői, mindenképp nem csak burgonyát várnak a gazdáktól, hanem más terményeket is, például murkot, hagymát – számolt be az igazgató. A tavaly adományozó gazdákat a napokban emléklappal tüntették ki, ráadásként a Csíki Sörgyár által felajánlott söröket is átadták a mezőgazdászoknak.

Ifj. Orbán Miklós, az AgroSIC Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület igazgatója elmondta, tavalyhoz hasonlóan idén is részt vesznek az adománygyűjtésben, többek között a nyergesvontatós gyűjtést szervezik meg, hogy a nagyobb mennyiségekben felajánlott adományok átvevése is lehetséges legyen.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete Kovászna megyében is (hasonlóan Hargita és Maros megyékhez) több gyűjtőpontot jelölt ki. Kisrégiónként a következő helyszíneken várják az adományokat:

– Felsőháromszék: Albis, 8 szám, Könczei István (0741 105 477), Simó Tamás (0756 726 287)
– Alsóháromszék és Oltmente: Bodok, 37 szám (Jákó Tibor), Bokor Gábor (0756 726 285)
– Orbaiszék: Nagyborosnyó, 97 szám (Kanyó Antal), Bokor Gábor (0756 726 285)
– Erdővidék: Bacon, 284/C szám, Nagy István (0756 726 284), Nagyajta, volt SMT gépállomás, Mihály Zsuzsa (0756 726 283)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1647
szavazógép
2020-07-28: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Az Óriáspince-tető árnyékában

A koronavírus miatt mondhatnánk, hogy árnyékba borult Maksa-Eresztevény és Sepsibesenyő. De ez így nem igaz, mert a járvány időszakában is dolgozott a községvezetés, talán még többet, mint azokban a „békeidőkben”, amikor minden idejüket a pályázatok és az örökölt helyzetek hivatalos tisztázása kötötte le. Jelképesen árnyékba csak a Székely vágta megtartása került, de a járványra itt nemigen lehet semmi mást ráfogni, mert a megkezdett munkálatoknak menniük kell, a mezőt meg kell dolgozni, az állatállományt naponta el kell látni – derült ki helyszíni látogatásunk során.
2020-07-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Felemás repcetermés

Jelentős területen takarították be a megyében a repcét. A termés átlagos hektáronkénti mennyisége azonban elmarad az elvárttól – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől. A tavaly őszi szárazság miatt az átlagosnál jóval kisebb a repce hektáronkénti hozama.