A törvényhozás dönt a parlamenti választásokról

2020. július 28., kedd, Belföld

A parlament dönt sarkalatos törvénnyel a parlamenti választások dátumáról. Ezt írja elő az a törvénytervezet, amelyet első házként fogadott el tegnap a szenátus plénuma, a tervezetet az RMDSZ szenátorai is támogatták. Ez a megoldás biztosítja, hogy a parlamenti politikai alakulatok nagy többséggel keressék és találják meg a legjobb megoldást – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

A tervezet továbbá előírja, hogy feleannyi támogatói aláírásra lesz szükség, mint eddig, és a jelöltek online is leadhatják a jelöléshez szükséges iratcsomót. A módosításra a járványügyi helyzet miatt volt szükség – mutatott rá Cseke Attila. „Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, ezt tartottuk szem előtt, amikor a hatályos törvények módosítását támogattuk. A cél az, hogy a szavazásokat biztonságos körülmények között szervezzék meg az illetékes hatóságok” – mondta.

A tervezet ugyanakkor lecsökkenti a szavazás napja előtti, eddig 90 napos választási procedúrát 60 napra. „Erre a rendelkezésre azért volt szükség, mert különben a szeptember végére tervezett helyhatósági és a következő parlamenti választásokat megelőző eljárások egymásra csúsztak volna” – mutatott rá az RMDSZ szenátora.

A tervezetet döntő házként fogadta el a képviselőház plénuma, és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Mint ismert, az önkormányzati választás esetében is 90 napról 60-ra szűkült a procedúra és a rendelkezés kiállta az alkotmányossági normakontrollt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1839
szavazógép
2020-07-28: Gazdakör - Incze Péter:

Pontszerzési lehetőségek a fiatalok pályázatainál (Vidékfejlesztés)

Múlt heti lapszámunkban számoltunk be arról, hogy július 15-től újra fogadják a fiatal gazdák megtelepedésének támogatására a pályázatokat, melyek során a fiatal mezőgazdászok 40, illetve 50 000 eurós támogatást nyerhetnek el. A pályázat múlt heti bemutatását az alábbiakban folytatjuk.
2020-07-28: Belföld - :

Kiterjesztenék a kötelező maszkviselést

Megvitatják annak a lehetőségét, hogy kötelezővé tegyék az arcmaszk viselését zsúfolt kültéri nyilvános helyeken is – közölte tegnap Ludovic Orban miniszterelnök, elsősorban a tengerparton kialakult helyzetre célozva.