Kiterjesztenék a kötelező maszkviselést

2020. július 28., kedd, Belföld

Megvitatják annak a lehetőségét, hogy kötelezővé tegyék az arcmaszk viselését zsúfolt kültéri nyilvános helyeken is – közölte tegnap Ludovic Orban miniszterelnök, elsősorban a tengerparton kialakult helyzetre célozva.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

A kormányfő szerint a parti homokban napozók között igen nehéz megállapítani, hogy kik tartoznak azonos családhoz, emiatt azt fontolgatják, hogy mindenkire azonos távolságtartási szabályok legyenek érvényesek. Külön problémát jelentenek azok a helyszínek, amelyek szabadtéren vannak ugyan, de rendkívül sok embert vonzanak, ezért megvitatják annak a lehetőségét, hogy kötelezővé tegyék az arcmaszk viselését zsúfolt kültéri nyilvános helyeken is – mondta a miniszterelnök.

Közben az egyre fokozódó járványhelyzet miatt egymásra mutogatnak a parlamenti pártok: a Nemzeti Liberális Párt szerint közös erőfeszítés révén kell megfékezni a koronavírus terjedését, míg a Szociáldemokrata Párt a kormányt teszi felelőssé a kialakult járványügyi és gazdasági helyzetért.

Mircea Romaşcanu, az SZDP szóvivője vasárnap esti sajtóértekezletén arról beszélt, hogy az NLP-kormány minden intézkedéssel elkésett, hogy járványügyben kétszer keletkezett törvénykezési űr, hogy „egyetlen maszk sem jutott el a rászorulókig”, hogy felkészületlen embereket tettek vezető funkcióba, hogy „katasztrofálisan kommunikáltak”, hogy „maszk nélküli ivászattal mutattak példát”, hogy hét beteg miatt helyeztek karanténba egy kétezer lakosú települést. Kijelentette, pártja kész bizalmatlansági indítvánnyal gondoskodni arról, hogy a kormány eltűnjön, s megjegyezte, az SZDP elő tud terjeszteni egy életképes javaslatot az államfőnek, megfelelő miniszterekkel és miniszterelnökkel.

Ha együtt nem teszünk erőfeszítéseket a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére, nagyon nehéz lesz újraindítani a gazdaságot – írta vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Ionel Dancă, az NLP szóvivője. „A járvány közepette felelőtlen politikai és jogi támadások által okozott jogalkotási vákuum, valamint a COVID-veszélyt alábecsülő obskurus propaganda határhelyzetbe hozta az országot. A gazdaság újjáélesztésére irányuló tervünk most közös, kollektív, országos erőfeszítésektől függ, hogy tiszteletben tartsuk a járvány terjedésének korlátozására vonatkozó szabályokat” – hangsúlyozza. Hozzátette: a pandémia kezdete óta az Orbán-kormány gyorsan meghozott minden szükséges intézkedést, hogy megtartsa a munkahelyeket és megmentse a csődtől a vállalkozásokat, továbbá „példátlan ütemben” fogadta el az új kormányzati programokat a gazdasági fellendítésének érdekében.

Tegnap Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök levélben kérte fel Ludovic Orban kormányfőt, hogy sürgősen küldjön egy jelentést a parlamentnek, amelybe belefoglalja a következő időszakban meghozandó intézkedéseket a koronavírus terjedésének megfékezése, a helyhatósági választások optimális körülmények között való megszervezése és az új tanév megnyitása érdekében. Figyelembe véve, hogy a kabinet miniszterei sokszor egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesznek a meghozandó intézkedésekkel kapcsolatban, szükség van egy részletes beszámolóra, amit a parlament sürgősségi eljárással megvitat – mutatnak rá a házelnökök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-28: Belföld - :

A törvényhozás dönt a parlamenti választásokról

A parlament dönt sarkalatos törvénnyel a parlamenti választások dátumáról. Ezt írja elő az a törvénytervezet, amelyet első házként fogadott el tegnap a szenátus plénuma, a tervezetet az RMDSZ szenátorai is támogatták. Ez a megoldás biztosítja, hogy a parlamenti politikai alakulatok nagy többséggel keressék és találják meg a legjobb megoldást – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
2020-07-28: Belföld - :

Döntöttek az online oktatásról

Rendkívüli állapot esetén online is folyhat az iskolai és az egyetemi oktatás – fogadta el tegnap döntő törvényhozási fórumként a szenátus.