Hírsaláta

2020. július 28., kedd, Belföld

MEGTÁMADTA A BUKARESTI ÍTÉLŐTÁBLÁN a község egyik települését karantén alá helyező döntést a Gornet-i (Prahova megye) önkormányzat – tájékoztatott szombat este a községet képviselő ügyvéd által kiadott közlemény.

  • Fotó:  observatorulph.ro
    Fotó: observatorulph.ro

Bogdan Dumitru azt kéri Raed Arafattól, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől, sürgősen kezdeményezze a községben a COVID-19 esetek felmérését, hogy pontosan megállapítsák, hogy a karantén elrendelésekor a fertőzöttek aránya meghaladta-e az Országos Közegészségügyi Intézet által meghatározott küszöbértéket. Ez ügyben az ügyvéd a „közösség polgárainak hangulatára és csüggedtségére” hivatkozik. A sajtó rendelkezésére bocsátott dokumentumok szerint a helyi hatóságok 500 ezer euró erkölcsi és anyagi kártérítést kérnek Gornet községnek, mert – mint mondják – a más településen lévő munkáltatók kitiltották a falu munkavállalóit, és így több mint 450 ember maradt munkahely nélkül, a község polgárait nem fogadják a szomszéd települések a boltjaiban, gyógyszertáraiban, teljesen elszigetelődtek, sőt még „meg is szólják” őket. (Transindex)

VENDÉGMUNKÁSOK FERTŐZŐDTEK MEG. Százötven romániai munkásnak lett pozitív a koronavírus-tesztje a németországi Dingolfing-Landau járásban. A munkások valamennyien egy farmon dolgoznak, amelyet vasárnap karantén alá vontak a német hatóságok. A németországi farmon 480-an dolgoznak, többségük román állampolgár. A német hatóságok tájékoztatása szerint 298 munkásnak negatív, 174-nek viszont pozitív lett a koronavírus-tesztje. További öt személyt hétfőn ismét vizsgálatnak vetettek alá, mert az első alkalommal nem sikerült a tesztelés. A fertőzöttek állapota jó. A karanténban levő személyeket ellátják élelmiszerrel és az alapvetően szükséges kellékekkel. (Agerpres)

TÚLBUZGÓ VEZETŐ? Megerősítette hétfőn a román csendőrség azt a sajtóértesülést, miszerint a korrupcióellenes ügyészség ellenőrzést indított hétfőn az intézménynél, miután terjedni kezdett az a hír, hogy Bogdan Enescu ezredes túlórákat számolt volna el magának a vészhelyzet idején. Sorin Despina, a román csendőrség szóvivője elmondta, minden iratot a hatóságok rendelkezésére bocsájtanak, s megjegyezte: felettese valóban túlórázott márciusban, s erre egyrészt a járványhelyzet kezelése okán volt szükség, másrészt azért, mert abban az időszakban nem volt helyettese, így egyszerre több tevékenységet végzett.

BŰNÜGYI ELJÁRÁS INDULT az ellen a személy ellen, aki a 14 napos karanténba helyezett Gornetről (Prahova megye) elment Costineşti-re nyaralni. A Vălenii de Munte-i bíróság hivatalból indított eljárást a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával a vesztegzárat semmibe vevő polgár ellen. A Prahova megyei katasztrófavédelmi bizottság múlt szerdán döntött arról, hogy karantén alá vonja Gornet községközpontját, miután a faluban két hét alatt 15 COVID-19 megbetegedést regisztráltak. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-28: Belföld - :

Döntöttek az online oktatásról

Rendkívüli állapot esetén online is folyhat az iskolai és az egyetemi oktatás – fogadta el tegnap döntő törvényhozási fórumként a szenátus.
2020-07-28: Világfigyelő - :

A csendes többségben bízik Trump

A november 3-i elnökválasztáson „a csendes többség” hallatni fogja hangját – írta vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump amerikai elnök.