Határzár helyett belső szigor

2020. július 28., kedd, Világfigyelő

A nemzetközi közlekedést gátló határzárak nem tarthatók fenn bizonytalan ideig, az országoknak határaikon belül kell többet tenniük a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséért – jelentette ki tegnap Genfben online sajtótájékoztatón, az Egészségügy Világszervezet, a WHO főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz emlékeztetett: az utóbbi napokban a járvány erősödése miatt több ország ismét utazási korlátozásokat és biztonsági szigorításokat vezetett be, Nagy-Britannia például karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket. Szerinte csak szigorú intézkedésekkel – a maszkviselési kötelezettségtől kezdve a tömeges jelenlét elkerüléséig – birkózhat meg a világ a járvánnyal. „Ahol ezeket a rendelkezéseket betartották, ott a fertőzés lassult, ahol nem, ott erősödött a járvány” – mondta a főigazgató, dicsérőn kiemelve Kanadát, Kínát, Németországot és Dél-Koreát.

A tájékoztatón részt vett Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója is, aki azt hangsúlyozta, hogy lehetetlen a közeljövőben ismét lezárni az országhatárokat. „A nemzetgazdaságoknak meg kel nyílniuk, az embereknek dolgozniuk kell, a kereskedelemnek újra kell élednie” – mondta Ryan, megerősítve a főigazgató szavait, miszerint a járvány elleni szigor csökkenti a fertőzések számát, míg enyhítése növeli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1838
szavazógép
2020-07-28: Világfigyelő - :

A csendes többségben bízik Trump

A november 3-i elnökválasztáson „a csendes többség” hallatni fogja hangját – írta vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump amerikai elnök.
2020-07-28: Világfigyelő - :

Megszöktek a karanténból a bevándorlók

Katonák és rendőrök keresik azt a mintegy ötszáz illegális bevándorlót, aki tegnap engedély nélkül elhagyta a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében kialakított karantént. A hatósági közlések szerint a mólón felállított sátrakban 520-an tartózkodtak, pedig az ideiglenes karanténszállást száz főre tervezték. A migránsok közül majdnem mindegyik megszökött. Azonnal elkezdődött a kutatás utánuk: katonák és rendőrök keresik őket Porto Empedocle utcáin is.