Megszöktek a karanténból a bevándorlók

2020. július 28., kedd, Világfigyelő

Katonák és rendőrök keresik azt a mintegy ötszáz illegális bevándorlót, aki tegnap engedély nélkül elhagyta a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében kialakított karantént. A hatósági közlések szerint a mólón felállított sátrakban 520-an tartózkodtak, pedig az ideiglenes karanténszállást száz főre tervezték. A migránsok közül majdnem mindegyik megszökött. Azonnal elkezdődött a kutatás utánuk: katonák és rendőrök keresik őket Porto Empedocle utcáin is.

Az Agrigento városa melletti Porto Empedocle kikötőjébe szállítják a Lampedusa szigetére érkező migránsokat. Onnan autóbusszal vagy hajóval más szicíliai és olaszországi táborokba viszik őket tovább. A kikötőváros mólóján a polgári védelmi hatóság sátrakat állított fel az érkezők első szálláshelyeként. Az érkezőkre tizennégy napig a karanténintézkedések vonatkoznak az esetleges fertőzöttek kiszűrésére. A helyszín le volt zárva, de nem őrizték, a migránsok egyszerűen átugrottak a kerítésen. Vasárnap a szintén szicíliai Caltanissetta migránsközpontjából szöktek meg karantén alatt lévő illegális bevándorlók. Kezdetben száz bevándorlóról adtak tájékoztatást a hatóságok, de később kiderült: 184 ember távozott, és közülük 118-at tartóztattak fel az egész éjszaka folyó akcióban. Mindannyian tunéziaiak.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó emlékeztetett, hogy korábban Pantelleria és Pozzalo migránsközpontjaiból szöktek meg karanténba helyezett migránsok. A jobboldali politikus közösségi oldalán közölt bejegyzése szerint: „Szicíliát nem lehet gyarmatként kezelni. A római kormány úgy tesz, mintha minden rendben lenne, de túlzott improvizációval és felületességgel áll hozzá a migrációhoz.” A kormány azonnali fellépését szorgalmazta Porto Empedocle polgármestere, Ida Carmina a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, aki már korábban jelezte, hogy túl sok bevándorlót vittek a városba.

Luciana Lamorgese belügyminiszter csütörtökön járt Lampedusa szigetén a migrációs és az egészségügyi helyzet felmérésére. A politikus azonnali megoldást ígért, azóta azonban folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli hajók. Lampedusán vasárnap ezren voltak, tízszer többen a sziget központjának befogadási képességéhez képest.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője szerint miközben a római kormány „bezárja az olaszokat lakásaikba, kitárja a kikötőket, és nem képes ellenőrizni az illegális bevándorlókat”. Matteo Salvini szerint a kormány veszélybe sodorja Olaszországot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2020-07-28: Világfigyelő - :

Határzár helyett belső szigor

A nemzetközi közlekedést gátló határzárak nem tarthatók fenn bizonytalan ideig, az országoknak határaikon belül kell többet tenniük a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséért – jelentette ki tegnap Genfben online sajtótájékoztatón, az Egészségügy Világszervezet, a WHO főigazgatója.
2020-07-28: Világfigyelő - :

Többen haltak meg Spanyolországban

A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma valójában meghaladhatja a 44 ezret Spanyolországban – közölte saját számításait az El País országos spanyol napilap vasárnap.