KézdivásárhelyKezdik a sebészet felújítását

2020. július 28., kedd, Közélet

Többszöri sikertelen hirdetés után végül egyetlen cég jelentkezett a kézdivásárhelyi kórház sebészetének felújítására kiírt versenytárgyaláson. Az önkormányzat pályázati pénzből, kívül-belül felújítja a patinás épületet.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A nyertes cég képviselői nemrég ismét terepszemlét tartottak, megvizsgálták az ingatlanon elvégzésre váró munkálatokat. A kivitelezési szerződést nemrég írták alá. Amint elkezdik a munkát, a kórház sebészeti osztálya ideiglenesen a főépület második emeletére költözik át. Bokor Tibor polgármester arról számolt be, hogy a sebészeti osztály épületébe egy korszerű szellőztetőrendszert is be szeretnének építeni, azt nézték meg, hogy a régi épület falai megbírják-e a tekintélyes súlyú szerkezetet, vagy további megerősítésre lesz szükség.

Az önkormányzatnak van még egy nyertes pályázata, amely az egészségügyi intézményt érinti. A városháza jelentős összeget nyert a járóbeteg-rendelő kibővítésére és felszereléssel való ellátására is. Ennek a nagyszabású munkálatnak a befejezése után meg lehet majd nyitni a kórház Vasút utca felőli, évek óta lezárt bejáratát is.

A sebészet épületében egyébként 1884. október 19-én báró Szentkereszty Stefániának köszönhetően nyílt meg a Kézdivásárhelyi és Vidéki Rudolf Kórház, amelyik 16 ággyal kezdte meg a működését. A sebészeti osztály folyosójának bal oldali falán a kórházalapító tagok emléktáblái láthatók 1884-ből. Ezek a rendszerváltás után, 1990-ben kerültek vissza eredeti helyükre. 1942-től a szülészeti és nőgyógyászati osztály külön épületbe, a főtéren lévő volt Millennium Szállodába költözött, és ott működött 2005-ig, amikorra sikerült befejezni az új kórházat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1839
szavazógép
2020-07-28: Közélet - Nagy D. István:

Kizárták a veszélyt, nyugodtan vásárolhatunk (Mérgező anyag a kenyérben)

Egészségre ártalmas anyagokat azonosított a múlt hét közepén az egyik háromszéki pékség által sütött kenyerekben a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság. Közlésük szerint a sütéshez használt lisztben kétfajta penészgombát is azonosítottak, amelyek révén deoxynivalenol vagy vomitoxin nevű mérgező anyag került a kenyerekbe. Az igazgatóság kétszáz kilogramm lisztet, valamint háromszáz darab kenyeret azonnal lefoglalt. Kiderült, hogy a liszt más megyéből származik. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos arról biztosította a lakosságot, hogy a veszély elmúlt, a mérgező anyagot tartalmazó termékeket visszavonták az üzletekből, illetve ahhoz, hogy egészségre káros legyen, nagyon nagy mennyiséget kellene fogyasztani a fertőzött termékekből.
2020-07-28: Máról holnapra - Mózes László:

Könyörtelenül

Az elmúlt nap egyik jó híre, hogy a tegnap déli hivatalos jelentés szerint az ország öt megyéjében – Krassó-Szörény, Szatmár, Szilágy, Tulcea és végül, de nem utolsósorban Kovászna – egyetlen új koronavírus-fertőzöttet sem azonosítottak. Az országos járványügyi zűrzavarban a háromszékiek becsületére válik, hogy próbálnak vigyázni magukra és társaikra, felelősségérzetük mellett vélhetően azért is, mert sokan láthatják, e helyzetben főképp önmagukra számíthatnak, a központi hatóságokra kevésbé.