Mérgező anyag a kenyérbenKizárták a veszélyt, nyugodtan vásárolhatunk

2020. július 28., kedd, Közélet

Egészségre ártalmas anyagokat azonosított a múlt hét közepén az egyik háromszéki pékség által sütött kenyerekben a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság. Közlésük szerint a sütéshez használt lisztben kétfajta penészgombát is azonosítottak, amelyek révén deoxynivalenol vagy vomitoxin nevű mérgező anyag került a kenyerekbe. Az igazgatóság kétszáz kilogramm lisztet, valamint háromszáz darab kenyeret azonnal lefoglalt. Kiderült, hogy a liszt más megyéből származik. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos arról biztosította a lakosságot, hogy a veszély elmúlt, a mérgező anyagot tartalmazó termékeket visszavonták az üzletekből, illetve ahhoz, hogy egészségre káros legyen, nagyon nagy mennyiséget kellene fogyasztani a fertőzött termékekből.

  • Forrás: stirilekanald.ro
    Forrás: stirilekanald.ro

A közleményben Sikó-Barabási Sándor, a hatóság vezetője részletesen leírja: a mérgező anyag a sütéshez használt penészes liszttel kerülhetett a kenyérbe. A szakember szerint a vomitoxin nagyon enyhe rákkeltő hatású, de csak hosszú távú fogyasztása okozhat komoly károkat a szervezetben, kisebb mennyiség enyhe emésztőrendszeri panaszokat válthat ki. A laboratóriumi vizsgálatok során azonosított mérgező anyagok a fusarium graminearum (Gibberella zeae) és/vagy fusarium culmorum penészgomba révén kerültek a lisztbe. A gombák a gabonát fertőzik meg, majd az őrlés során a toxinok bekerülnek a lisztbe is. A pékségi mintavételre egy, az alapanyagok és nem állati eredetű termékek minőségét vizsgáló rutinellenőrzés során került sor. A vizsgálat eredménye nyomán azonnal riasztást adtak le az országos figyelmeztető rendszeren keresztül, hogy azonosítani tudják, hány további feldolgozóhoz került a fertőzött lisztből, és azt vissza tudják vonni a piacról. A Háromszéken lefoglalt lisztet és kenyereket a vizsgálat lezárta után megsemmisítik.

Sikó-Barabási Sándor lapunk érdeklődésére elmondta: mindössze egy pékségnél azonosítottak fertőzött lisztet (az egység nevének közreadását a törvény tiltja). A teljes mennyiséget sikerült lefoglalni, eltávolítani a piacról, és a kenyereket is bevonták a boltok polcairól. Értesítették továbbá annak a megyének az illetékes hatóságait, ahonnan a liszt származott. A főállatorvos szerint Háromszékre kis mennyiség jutott a lisztből. Hozzátette továbbá, hogy mindenki nyugodtan vásárolhat az üzletekből kenyeret és fogyaszthatja azt.

Sikó-Barabási Sándor ugyan­akkor ismételten felhívta a figyelmet, hogy egy olyan mérgező anyagról (a penészgomba által előállított toxinról) van szó, amely nagy mennyiségben kell a szervezetbe jusson ahhoz, hogy bármilyen tünetet okozzon. A jelenlegi helyzetre levetítve ez azt jelenti: hetekig kellene legalább napi egy fertőzött kenyeret elfogyasztani, ahhoz hogy bármilyen egészségügyi problémát okozzon. A tájékoztatással nem az volt a céljuk, hogy megijesszék a lakosságot, pánikot keltsenek, hanem hogy tudassák, ilyen esetek is előfordulnak. Az ellenőrzés egyébként egyike a szűrési eljárásoknak, melyeket egy országosan érvényes rizikóbesorolás szerint végeznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-28: Belföld - :

Fokozatosan emelik a gyermekpénzt

A kormány több szakaszban fogja növelni a gyereknevelési pótlékot, az emelés ritmusa és aránya a gazdasági előrejelzésektől függ – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök. Sajtóértesülések szerint augusztus elsejétől 15 százalékkal emelkedhet a gyermekpénz értéke.
2020-07-28: Közélet - Iochom István:

Kezdik a sebészet felújítását (Kézdivásárhely)

Többszöri sikertelen hirdetés után végül egyetlen cég jelentkezett a kézdivásárhelyi kórház sebészetének felújítására kiírt versenytárgyaláson. Az önkormányzat pályázati pénzből, kívül-belül felújítja a patinás épületet.