MarosvásárhelyVálasztási programját ismertette Soós Zoltán

2020. július 29., szerda, Belföld

„Legyen pénz, legyen élet, és legyen rend. A cél: győzzön Marosvásárhely!” jelentette ki hétfő este a választási programját ismertető rendezvényen Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje.

  • Fotó: marosvasarhelyiek.ro
    Fotó: marosvasarhelyiek.ro

A szűk körű szabadtéri rendezvényt élőben közvetítették a polgármesterjelölt közösségi oldalán. Az RMDSZ által jelölt, de a többi magyar szervezet és a változásra vágyó román nemzetiségű marosvásárhelyiek támogatására is számító, ezért függetlenként induló Soós Zoltán a magyar és a román nyelvet váltogatva beszélt. Elmondta: a várost 20 éve vezető Dorin Florea meglehet nem indul a szeptemberi választásokon, de az általa felépített rendszert kell leváltani, és ezt a rendszert más jelöltek fogják megjeleníteni a választások során.

Ezek sorában Claudiu Ma­iort, Florea tanácsadóját, a polgármester kiszemelt utódját, a szélsőségesen nacionalista Marius Pașcant, a Népi Mozgalom Párt jelöltjét és Teodora Benedeket, a Nemzeti Liberális Párt jelöltjét említette. Úgy vélte: a Florea-rendszer két évtizeden át rátelepedett Marosvásárhelyre, és elérkezett az ideje annak, hogy visszaadják a várost a helyieknek. Elmondta, hogy Marosvásárhely a Florea-rendszer elmúlt két évtizedében lemaradt a szomszédos megyeszékhelyek: Kolozsvár, Brassó, Szeben és Beszterce mögött. Azt tűzte ki célul, hogy tíz év alatt ismét a romániai városok élbolyába kerüljön a település.

A programismertető rendezvényen a helyi magyarok körében is népszerű Hermann Mark Christian is felszólalt, aki két évig a Szabad Emberek Pártja (POL) önkormányzati képviselője volt. Hermann tavaly még arra készült, hogy versenybe száll a polgármesteri tisztségért, de az év elején bejelentette, hogy Soós Zoltán mellé áll, ha Soós az ő programjának bizonyos elemeit is vállalja. A magyar, német és román felmenőkkel is rendelkező, mindhárom nyelvet anyanyelvi szinten beszélő vállalkozó kijelentette: 2020-ban a marosvásárhelyiek nem engedhetik meg maguknak az etnikai szavazást. Szerinte ez azért sem megengedhető, mert Marosvásárhelyen tíz ember közül három vegyes házasságban él. Hermann Mark Christian kijelentette: ha Kolozsvárnak 12 év rémuralom után sikerült leváltania Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista polgármestert, ez Marosvásárhelynek is sikerülhet.

A rendezvényen a Londonból hazatelepült W. Szabó Péter számítástechnikai szakember beszélt arról az elképzelésről, amely révén Marosvásárhely az IT-szektor egyik csomópontjává válhat, Andreia Moraru szociológus a szociális ellátásban szükséges lépésekről, Nyulas Bernát vállalkozó pedig a vállalkozóbarát adminisztráció kialakításának kihívásairól beszélt.

A választási versenyben a Győzzön Vásárhely! jelszóval induló Soós Zoltán egy nap alatt gyűjtötte össze a polgármester-jelöltségéhez szükséges aláírásokat. A Maros Megyei Múzeumot történészként vezető Soós Zoltán négy évvel ezelőtt a városban tartott magyar előválasztások győzteseként, az RMDSZ jelöltjeként indult a marosvásárhelyi polgármester-választáson, de alulmaradt a tisztséget 2000 óta betöltő Dorin Floreával vívott versenyben. Akkor Florea 27 262 szavazatot kapott, a második helyen végző Soós Zoltán 25 557 voksot gyűjtött.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok közül a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az össz­lakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta négyszer újraválasztott Dorin Florea személyében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-29: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Kötelező lesz a maszkviselés az utcán is?

Argeș az első megye az országban, ahol a hatóságok a szabadban is kötelezővé tették a védőmaszk viselését, az intézkedés ma reggeltől lépett érvénybe. Emanuel Soare prefektus úgy nyilatkozott, a karantén vagy az elszigetelődés nem bizonyul elég hatékonynak a megyében, egyre több a fertőzött.
2020-07-29: Belföld - :

Hírsaláta

TÁMOGATÁS ISKOLA UTÁNI PROGRAMOKRA. Döntő fórumként fogadta el a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely értelmében értékjegyeket bocsáthat ki az oktatási minisztérium az óvodások és elemi iskolások számára olyan szolgáltatások kifizetésének támogatására, mint például az Iskola az iskola után program.