Kötelező lesz a maszkviselés az utcán is?

2020. július 29., szerda, Belföld

Argeș az első megye az országban, ahol a hatóságok a szabadban is kötelezővé tették a védőmaszk viselését, az intézkedés ma reggeltől lépett érvénybe. Emanuel Soare prefektus úgy nyilatkozott, a karantén vagy az elszigetelődés nem bizonyul elég hatékonynak a megyében, egyre több a fertőzött.

  • Fotó: Digi24
    Fotó: Digi24

A kormány helyi képviselője szerint a maszkviselés minden 5 évnél idősebb polgár számára kötelező lesz a megye összes településén, minden zárt vagy nyílt közösségi térben, ahol kettőnél több személy tartózkodik.

A magán jellegű rendezvények időtartamát is korlátozzák, hét közben 22 óráig, hétvégén pedig 23 óráig tarthatók meg. A G4Media portál szerint a megyében az előző héten már bevezettek egy sor szigorítást: felfüggesztették a vásárokat, bezárták a strandokat, a teraszok pedig csak bizonyos időszakban fogadhatják vendégeiket. Az elmúlt két hétben a megyében több mint 1400 új koronavírusos megbetegedést jegyeztek.

Ludovic Orban kormányfő tegnap délelőtt új intézkedések bevezetéséről beszélt, melyeket a kormány a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében szándékszik bevezetni. A javaslatokat előbb az országos vészhelyzeti  bizottság ülésén vitatják meg, s azt tervezik, hogy a mai kormányülésen elfogadják azokat. A Digi24 hírtelevízió szerint a javaslatok közt szerepel a kötelező maszkviselés nyílt, zsúfolt tereken, a klubok és teraszok nyitvatartási idejének korlátozása. A kormányfő azt is kilátásba helyezte, hogy szakértők javaslatára a helyi hatóságok belátására bízzák, elrendelik-e a védőmaszk használatát az olyan zsúfolt köztereken, mint a piacok, vásárok, bizonyos térségekben a vízparti sétányok vagy a gyárak közelében lévő buszmegállók.

Lapzártakor jelent meg az országos vészhelyzeti bizottság javaslatait tartalmazó dokumentum, mely szerint augusztus elsejétől a védőmaszk használata kötelező lenne bizonyos idősávokban a nyílt köztereken is, hogy pontosan hol és mikor, arról a helyi hatóságok döntenek majd. A teraszok, játéktermek 23 óráig tarthatnának majd nyitva, a tengerparton pedig csak az egy családhoz tartozók esetében engedélyeznék, hogy a napozóágyak 2 méternél kisebb távolságra legyenek egymástól.

Ezeket a javaslatokat a kormánynak is jóvá kell hagynia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - Bokor Gábor:

Megvan a kiút az alagútból (Kommandói vendégforgalom)

A vendégforgalom jelentheti Kommandó számára a jövőben a gazdasági jólétet – régóta felismerte ezt a községvezetés, és próbálnak is tenni azért, hogy a kijelentés ne csak üres szólam maradjon. A községben és környékén már vannak megvalósítások, további tervek is léteznek, így a turizmus tekintetében a dolgok jó irányban haladnak – vélekedett érdeklődésünkre Kocsis Béla polgármester.
2020-07-29: Belföld - :

Választási programját ismertette Soós Zoltán (Marosvásárhely)

„Legyen pénz, legyen élet, és legyen rend. A cél: győzzön Marosvásárhely!” jelentette ki hétfő este a választási programját ismertető rendezvényen Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje.