Bérpótlékot kérnek

2020. július 29., szerda, Belföld

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség 55–85 százalékos bérpótlékot kér azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak, akik COVID-19-es pácienseket kezelnek. Az egészségügyi dolgozók érdekképviseletének vezetősége tegnap találkozott Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Ludovic Orban miniszterelnökkel.

  • Fotó: gov.ro
    Fotó: gov.ro

A bérpótlék járna az összes olyan alkalmazottnak, akik koronavírus-fertőzött betegekkel kerülnek kapcsolatba: orvosok, asszisztensek, a mentőszolgálat tagjai, a közegészségügyi igazgatóságok munkatársai. A szakszervezet ugyanakkor kérte, hogy hirdessenek országos szintű járványhelyzetet. Követeléslistájukon szerepel továbbá a megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelés biztosítása és a munkaprogram csökkentése. Jelezték, figyelembe kell venni azt is, hogy a személyzet órákon keresztül, rendkívül nehéz körülmények között, védőfelszerelésben dolgozik. A szakszervezeti vezetők követelték továbbá, hogy különítsenek el pénzt a 2500 lejes kockázati pótlékra vonatkozó törvény alkalmazására. Kérték továbbá, hogy az egészségügyi dolgozóknak 2020-ra is biztosítsanak utazási csekket, emeljék a béreket a 2022-ben előirányzott szintre, és minden pótlékot a jelenlegi alapfizetéshez viszonyítsanak. A tárgyalásokat követően Ludovic Orban kormányfő úgy nyilatkozott, kevés önkéntes jelentkezett, nem sikerült áthidalni a szakemberhiányt, ezért a hatóságok élni fognak a törvény adta lehetőséggel, hogy áthelyezzék a COVID-19-betegeket kezelő egészségügyi személyzetet. Elmondta azt is, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy azok az alkalmazottak is megkapják a 2022-re előirányzott bérüket, akik korábban nem részesültek ebben az emelésben, és azt a lehetőséget is, hogy bizonyos, veszélynek kitett alkalmazottak nagyobb bérpótlékot kapjanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1575
szavazógép
2020-07-29: Belföld - :

Hírsaláta

TÁMOGATÁS ISKOLA UTÁNI PROGRAMOKRA. Döntő fórumként fogadta el a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely értelmében értékjegyeket bocsáthat ki az oktatási minisztérium az óvodások és elemi iskolások számára olyan szolgáltatások kifizetésének támogatására, mint például az Iskola az iskola után program.
2020-07-29: Belföld - :

Börtön az erőszakoskodóknak

Döntő házként fogadta el tegnap a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a távoltartási parancs megszegése bűncselekménynek minősül, és 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó.