Újból kijárási tilalom Belgiumban

2020. július 29., szerda, Világfigyelő

A koronavírus okozta, egyre súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva éjszakai – 23 órától reggel hat óráig tartó – kijárási tilalmat rendeltek el Belgium második legnagyobb városában, a flandriai Antwerpenben – közölte a helyi média tegnap.

Belgiumban több mint egy hete egyre gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány. Átlagosan naponta 279 újabb embernél mutatják ki a kórokozót, az esetek csaknem felét az antwerpeni régióból jelentik.

Cathy Berx, az antwerpeni régió kormányzója tegnap közölte, hogy az új rendelkezés értelmében minden lakosnak lehetőség szerint otthon kell maradnia, csak a legszükségesebb esetben szabad elhagynia otthonát. Minden üzletnek, bárnak és étteremnek 23 órakor be kell zárnia. Ezt követően csak indokolt esetben, főként hazatérés céljából szabad az utcán tartózkodni. Minden nyilvános helyen, beleértve a vendéglátóipari egységeket is, az arcmaszk használata még az asztalnál ülve is kötelező, kivéve étkezés és ivás idején. Bármiféle rendezvény, fesztivál, illetve akár csak keveseket is vonzó esemény megtartása tilos, beleértve a sportrendezvényeket is. Csapatsportokat űzni 18 éves korosztály felett nem szabad, a zárt edzőtermeknek az újabb rendelkezésig zárva kell tartaniuk.

Sophie Wilmés belga kormányfő hétfőn jelentett be újabb országos szigorításokat a koronavírus belgiumi terjedésének gyorsulása miatt. Az új szabályok értelmében a társas összejöveteleken háztartásonként a korábbi tizenöt helyett öt fő vehet részt a higiéniai előírások betartása mellett. Kültéri rendezvényeken 200, a beltérieken 100 ember vehet részt, a védőmaszk viselése minden zárt térben kötelező. A rendelkezések szerint a bevásárlást, amely 30 percnél nem tarthat tovább, egyedül kell végezni.

Múlt hét folyamán csaknem kétezer új fertőzöttet regisztráltak Belgiumban, ami 71 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. A 11,5 millió lakosú országban a fertőzöttek száma átlépte a 66 ezret a járvány március eleji belgiumi megjelenése óta, és 9821 ember hunyt el a vírus okozta betegségben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1838
szavazógép
2020-07-29: Világfigyelő - :

Az alapító atyák és a rabszolgaság

Az Egyesült Államok alapító atyái a rabszolgaságot „szükséges rossznak” tartották – jelentette ki Tom Cotton, Arkansas állam republikánus szenátora egy lapinterjúban.
2020-07-29: Közélet - Bokor Gábor:

Megéri a szomszédban vásárolni

Nemrég számolt be lapunk a sepsiszentgyörgyi központi piacon uralkodó árhelyzetről, levonva a következtetést: nagyon drágák az itt kínált zöldségek, gyümölcsök. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szomszédban, Brassóban is ugyanez-e az állapot.